vrijdag 6 november 2015

Reach For The SKY / Gongbuui Nara (2015)

Land: Zuid-Korea / België
Regie: Choi Wooyoung / Steven Dhoedt
Cast: Hwang Hyuna, Kim Minjun, Jung Hyein, Kim Kihoon e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2015/11/reach-for-sky-gongbuui-nara-2015.html


Onderwijs is ongekend belangrijk in Zuid-Korea en de drie top universiteiten waar iedereen heen wil zijn Seoul National University, Korea University en Yonsei University, ook wel bekend als de SKY universiteiten. De score van het nationale toelatingsexamen bepaalt de rest van de nog jonge levens van de Zuid-Koreaanse scholieren. Deze test is zo belangrijk, dat zelfs vliegtuigen tijdens de luistertoets aan de grond worden gehouden. Mocht de uitkomst net niet goed genoeg zijn voor een van de SKY universiteiten, dan doe je de test toch volgend jaar weer? De film volgt drie studenten die een jaar lang toewerken naar deze allesbepalende test.

Dat de meeste Nederlandse middelbare scholieren enige vorm van stress kunnen voelen vóór en tijdens hun examens, kan iedereen hier in Nederland begrijpen. Deze stress en de manier van toewerken naar deze eindtoetsen staan echter in schril contrast met de druk waar hun Koreaanse leeftijdsgenoten mee om moeten zien te gaan. Dit heftige jaar-lange proces wordt door regisseurs Choi Wooyoung en Steven Dhoedt op een prachtige wijze geportretteerd.

Niet alleen weten de documentairemakers dicht op de materie te zitten, waardoor een unieke inkijk in het leven van drie Koreaanse toelatingsexamenstudenten getoond wordt, maar weten zij de film te verpakken op een manier die louter observeert en geen oordeel velt over dit krankzinnige fenomeen. Zelfs wanneer duidelijk naar voren komt dat er grof geld rondgaat in het trainingstraject. Tel daarbij de mooi geschoten beelden op en de anderhalf uur die voor de rolprent gereserveerd zijn, vliegen voorbij.

‘Reach For The SKY’ is een fraaie documentaire die door haar fascinerende onderwerp menig keer de wenkbrauwen doet fronsen wanneer we de Nederlandse onderwijscultuur weerspiegelen aan die van Zuid-Korea. Het neutrale karakter van de film zorgt voor een objectieve benadering van een typisch Koreaans verschijnsel en laat de Nederlandse kijker met enige vorm van gène terugkijken naar zijn of haar eigen examenjaar.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten