vrijdag 30 oktober 2015

Ashes of Time / Dung che sai duk (1994)

Land: Hong Kong
Regie: Wong Kar-wai
Cast: Leslie Cheung, Tony Leung Chiu Wai, Brigitte Lin, Maggie Cheung, Tony Leung Ka Fai, Jacky Cheung e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2015/10/ashes-of-time-dung-che-sai-duk-1994.html

Feng Ou-yang (Leslie Cheung) regelt midden in de woestijn, in het antieke China, huurmoordenaars om voor een leuke prijs een opdracht te voltooien. Deze uitmuntende zwaardvechters doen hun best om hun opdracht met succes af te ronden, ieder met hun eigen beweegredenen. Ondertussen blijft Feng Ou-yang alleen achter, vol verdriet doordat zijn oude geliefde is getrouwd met z’n oudere broer.

Ondanks het feit dat Wong Kar-wai’s eerste wuxia film met sterren overgoten is, wist het niet het grote kassucces te worden waar de bekendste Hongkongse regisseur op gehoopt zou hebben. Ook voor de internationale markt zijn grootheden als o.a. Tony Leung Chiu Wai, Leslie Cheung en Brigitte Lin niet in staat om de film toegankelijk genoeg te maken. Daar is de rolprent te verwarrend voor. Enige voorkennis van het boek ‘The Legend of the Condor Heroes’ en de parodiefilm, die geproduceerd is door Wong zelf, ‘The Eagle Shooting Heroes’ is op z’n plaats; de personages zijn namelijk hierop berust.

‘Ashes of Time’ mag dan verwarrend zijn, toch weet de film wel te boeien door Wong’s o zo bekende filmstijl. Het camerawerk, door zijn toen nog vaste cinematograaf Christopher Doyle, is onmiskenbaar Wong’s stijl. Vlugge camerabewegingen en een bepaalde motion blur zorgen voor wederom een lust voor het oog.

‘Ashes of Time’ is een film met twee gezichten. Het gecompliceerde plot neemt het plezier enigszins weg van de fraaie stijl die Wong in het gros van zijn film hanteert. Daarnaast is de film door Wong’s unieke stijl en de gigantische sterrencast een absoluut feest der herkenning. Wong’s eerste martial arts epos weet alleen niet dezelfde indruk te maken als veel van zijn andere werk. Een kleine voldoende volstaat.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten