vrijdag 25 september 2015

Turning Gate / Saenghwalui balgyeon (2002)

Land: Zuid-Korea
Regie: Hong Sang-soo
Cast: Kim Sang-kyung, Ye Ji-won, Chu Sang-mi, Kim Hak-sun e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2015/09/turning-gate-saenghwalui-balgyeon-2002.html


Gyung-soo (Kim Sang-kyung) is een acteur die vooral op de planken zijn acteerprestaties tentoon spreidt. Hij wil in de filmindustrie werken en verheugt zich op een toekomstige rol. Dat loopt wat moeizamer dan verwacht. Tot overmaat van ramp wordt hij afgewezen voor een rol waar hij erg naar uit heeft gekeken. Om even te ontsnappen aan het verdriet, besluit hij een oude vriend, Seong-wu (Kim Hak-sun), op te zoeken. En passant komt hij in contact met twee interessante dames, maar lijkt hij ook in de liefde niet altijd even succesvol te zijn.

‘Turning Gate’ is een echte Hong Sang-soo film. Dat wil zeggen: een rolprent met een redelijk simpel verhaal, maar wel op een wat rauwe, natuurlijke manier gebracht. Geen onaangename poespas, maar gewoon een aannemelijke vertolking van de ware strubbelingen van een gefrustreerde man.

De simplistische vertolking is ook terug te zien in de cinematografie. Het rustige, haast statische camerawerk doet de film wat trager aanvoelen dan deze in werkelijkheid is. Ook opvallend is het feit dat er geen enkele close-up te vinden is. Regisseur Hong creëert hierdoor enige afstand met de personages en zorgt ervoor dat je als kijker makkelijker je oordeel kunt vellen over de acties van de protagonist. Desondanks had een iets meer dynamische camera hier niet misstaan.

‘Turning Gate’ is een film voor mensen die houden van een realistische vertoning zonder afgeleid te worden door spectaculaire camerabewegingen en wat dies meer zij. Het verhaal is simpel, maar werkt goed. De acteerprestaties zijn bovengemiddeld en de enigszins deprimerende sfeer wordt uitstekend overgebracht.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten