vrijdag 11 september 2015

All About Lily Chou-Chou / Riri Shushu no subete (2001)

Land: Japan
Regie: Iwai Shunji
Cast: Hayato Ichihara, Shûgo Oshinari, Yu Aoi, Ayumi Ito e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2015/09/all-about-lily-chou-chou-riri-shushu-no.html

In een tijd waarin discmans nog het straatbeeld vormden en het internet nog in de kinderschoenen stond komt Yuichi in aanraking met de muziek van Lily Chou-Chou. Hij is helemaal idolaat van deze Japanse band en chat in een speciale fan chatroom met mede fans. Buiten de virtuele wereld gaat het bergafwaarts met Yuichi en z’n vrienden. De groep tieners beginnen te rebelleren en pesterijen lopen uit de hand. De vele gesprekken met mede Lily-fans is Yuichi’s enige houvast.

‘All About Lily Chou-Chou’ is dromerige film. Soms briljant, vaak vervelend. De dromerigheid is dus zowel de charme als valluik voor deze lange Japanse rolprent. Onder andere de schokkerige voyeuristische camera zorgt voor dit dromerige effect, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat de film bij vlagen vermoeiend is om naar te kijken. Helemaal wanneer dit gecombineerd wordt met de chaotische onderbrekingen, waarin vaak pretentieuze oneliners, die in de chatroom worden geponeerd, letterlijk op het beeld getypt worden.

Vergis je niet; de film is dan wel dromerig, maar heeft een pikzwarte ondertoon. De alternatieve droevige muziek van de (fictieve) Lily Chou-Chou en de vele pesterijen die behoorlijk misgaan, onderstrepen het duistere karakter van dit Japanse coming-of-age drama.

De bijna tweeënhalf uur die vrijgehouden moet worden voor de film zijn iets te veel van het goede. Daar is de rolprent simpelweg te vermoeiend voor. Ook de pretentieuze conversaties van de ‘Lilyholics’ weten niet echt te boeien. Toch kent de film een aantal memorabele momenten, waardoor een echte onvoldoende regisseur Iwai Shunji bespaard blijft.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten