vrijdag 10 juli 2015

Happy Times / Xing fu shi guang (2000)

Land: China
Regie: Zhang Yimou
Cast: Zhao Benshan, Dong Jie, Dong Lifan e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2015/07/happy-times-xing-fu-shi-guang-2000.html


Zhao (Zhao Benshan) is reeds de vijftig gepasseerd en is het zat om vrijgezel te zijn. Hij denkt de ware liefde gevonden te hebben en om indruk te maken op de vrouw van zijn dromen (Dong Lifan) doet hij zich voor als een rijke hoteleigenaar. Zhao’s kersverse vriendin heeft een blinde stiefdochter, genaamd Wu Ying (Dong Jie), die ze aan hem probeert te slijten. Zhao belooft haar, op aandringen van zijn vriendin, een baantje in zijn niet bestaande hotel en doet vervolgens, met behulp van zijn collega’s in de fabriek waar hij werkt, alle moeite om de blinde Wu Ying voor de gek te houden. Alles om maar te trouwen met Wu Ying’s stiefmoeder, die zich stiekem ook anders voordoet dan ze in werkelijkheid is.

Het Chinese ‘Happy Times’ is een hilarische film. Dit komt zowel door de grappige personages, alsmede de komische situaties waarin hoofdrolspeler Zhao zich manoeuvreert. Deze combinatie zorgt ervoor dat de rolprent de volledige anderhalf uur prettig is om naar te kijken.

Wat opvalt aan deze zeldzame komedie van Zhang Yimou is het geweldige acteerwerk. Zowel Zhao Benshan als Dong Jie weten te overtuigen. Toch schittert met name de jonge Dong van het witte doek. Deze debutante doet de kijker geloven alsof ze in het echte leven ook letterlijk geen hand voor ogen kan zien; een prestatie van formaat.

Het komedie genre staat niet in kapitalen geschreven in Zhang Yimou’s fascinerende oeuvre. Toch kunnen we spreken van een uiterst geslaagde poging. Het is elke keer weer grappig om te zien hoe de uitstekend spelende Zhao zich probeert te redden uit een haast niet te redden situatie. De grootste troef is echter de briljant acterende debutante Dong Jie!


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten