vrijdag 15 mei 2015

Made in Hong Kong / Heung Gong jai jo (1997)

Land: Hong Kong
Regie: Fruit Chan
Cast: Sam Lee, Wenders Li, Neiky Yim Hui-chi, Amy Tam Ka-Chuen e.a.

 http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2015/05/made-in-hong-kong-heung-gong-jai-jo-1997.html


De met school gestopte To Chung-Chau (Sam Lee), die als Autumn Moon door het leven gaat, zoekt zijn heil in het Hongkongse bendeleven. Hij staat erg laag in de pikorde, maar fungeert al wel als ‘grote broer’ voor de zwakbegaafde en constant gepeste ‘Sylvester’ (Wenders Li). Wanneer hij bij een familie geld voor zijn baas komt claimen, wordt hij verliefd op de jonge, ernstige zieke Ping (Neiky Yim Hui-chi). ‘Moon’ zet alles op alles om Ping’s moeder te overtuigen dat hij de ware voor haar dochter is.

Bijna tien jaar nadat de Hongkongse superster Andy Lau de rol van Wah, een jonge gangster, vertolkte in Wong Kar Wai’s ‘As Tears Go By’ produceert deze zelfde Lau Fruit Chan’s ‘Made in Hong Kong’. Hij lijkt een dikke vinger in de pap te hebben en zijn hand is duidelijk zichtbaar. De twee rolprenten kruisen dezelfde thema’s en vooral de hoofdpersonages komen zeer met elkaar overeen.

Uitzichtloze Hongkongse jongeren lijkt een genre op zich. Geweld, criminaliteit en zelfmoord zijn aan de orde van de dag in deze reeks films. Zo ook in Chan’s derde feature film. Door de vele overeenkomsten voelt de film wat minder origineel aan. Jammer, want het verhaal zit beter in elkaar dan de synopsis in eerste instantie doet vermoeden.

‘Made in Hong Kong’ is een typische film die in de tijd van de release hogere ogen gooide dan het nu doet. De muziek en soundeffects hebben de tand des tijds niet doorstaan. De cinematografie is aardig en ook hier lijkt vooral gekeken te zijn naar Wong Kar Wai’s regiedebuut. ‘As Tears Go By’ is geen briljante film en het zal daarom geen verrassing zijn dat ook ‘Made in Hong Kong’ maar nipt een voldoende scoort.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten