vrijdag 22 mei 2015

And the Spring Comes / Lichun (2007)

Land: China
Regie: Gu Changwei
Cast: Jiang Wenli, Wu Guohua, Li Guangjie e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2015/05/and-spring-comes-lichun-2007.html


Wang Tsai-ling (Jiang Wenli) is niet moeders mooiste, maar ze is wel gezegend met een prachtige operastem. Ze geeft part-time les op een lokale school in een klein Chinees dorpje. Ze droomt ervan om in Peking een vaste plek in het National Opera House te bemachtigen. De concurrentie in Peking is echter moordend en Tsai-ling wordt ook al een dagje ouder. Aangezien ze op relatief late leeftijd nog niet getrouwd is, wordt ze steeds vaker als een buitenbeentje aangezien. Het lijkt haar nooit eens mee te zitten.

‘And the Spring Comes’ is een deprimerende film. Zowel in de algehele verhaallijn als in de personages die voorbijkomen zit weinig hoop verscholen. Iedereen lijkt gedoemd te mislukken en dromen worden zelden tot waarheid omgetoverd. Om het depressieve karakter extra te benadrukken, heeft regisseur en gerenommeerd cinematograaf Gu Changwei vol ingezet op het kille kleurpalet. Er heerst een koude en grauwe vloed over de rolprent.

Waar de film vooral goed op scoort zijn de acteerprestaties. Vooral hoofdrolspeelster Jiang weet te imponeren. Jiang, in het echte leven de wederhelft van regisseur Gu, heeft een flinke transformatie ondergaan in haar gezicht. De normaal goed uitziende vrouw is omgetoverd tot een vrij lusteloze dame. De combinatie van haar uitstekende spel en aangepaste uiterlijk zorgen voor een authentieke sfeer. Dit alles in een dito setting.

Regisseur Gu weet met zijn tweede regieklus een goede film te produceren. De film voelt erg realistisch, maar tegelijk ook een tikkeltje te somber aan. Mede door de fraaie setting en prima acteerwerk zal de gemiddelde kijker toch de anderhalf uur trouw uitblijven zitten.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten