vrijdag 8 mei 2015

9 Souls / Nain souruzu (2003)

Land: Japan
Regie: Toyoda Toshiaki
Cast: Harada Yoshio, Matsuda Ryûhei, Yamada Mame e.a.

 http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2015/05/9-souls-nain-souruzu-2003.html


Een groep van negen gevangenen zit samen in één cel langlopende straffen uit. Op en dag weten ze door een gat in de muur te ontsnappen en gaan met z’n allen in een gestolen rode camper op zoek naar een verstopte voorraad vals geld. Op de weg naar vrijheid probeert iedereen zo zijn eigen nieuwe plek te bemachtigen. Op de vlucht zijn voor de politie zit de meeste vluchtelingen lang niet altijd mee.

Humor speelt uiteraard een belangrijke rol in deze zwarte komedie. De vaak over de top Japanse geestigheid zorgt dat het publiek meermaals doet grinniken. Toch zitten er ook een aantal serieuzere momenten in de film. De rolprent maakt het vrij duidelijk dat in de meeste gevallen boontje hoe dan ook om z’n loontje komt.

Het feit dat de film een relatief grote groep mensen volgt, maakt het er niet gemakkelijker op om iedereen dezelfde aandacht te schenken. Wees dan ook niet verbaasd dat niet alle personages uitgebreid aan bod komen. Hoewel regisseur Toyoda Toshiaki z’n best doet, kan hij niet voorkomen dat de film zo nu en dan wat verwarrend aanvoelt. Dit gebeurt vooral in de tweede helft van de film, waarin de groep steeds verder uit elkaar valt en iedereen z’n eigen weg probeert te vinden.

‘9 Souls’ is een interessante zwarte komedie die nog beter tot z’n recht zou komen met een iets kleinere cast. De twee uur durende Japanse film weet vooral in het eerste uur te imponeren. Wat dat betreft duurt de rolprent net iets te lang. Wat vooral blijft hangen is de heerlijke zwarte humor: de grootste troef van de film.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten