vrijdag 13 juni 2014

Late Autumn / Man-choo (2010)

Land: Zuid-Korea
Regie: Kim Tae-Yong
Cast: Tang Wei, Bin Hyun, e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2014/06/late-autumn-man-choo-2010.html
Terwijl de Chinese Anna (Tang Wei) een gevangenisstraf van negen jaar uitzit voor de moord op haar man, krijgt ze na zeven jaar drie dagen verlof om de begrafenis van haar moeder bij te wonen. In de bus naar Seattle ontmoet ze de Koreaanse gigolo Hoon (Bin Hyun) die op de vlucht is voor een boze man van een van z’n cliënten. Hoewel ze in eerste instantie niets van hem moet hebben, maken ze een aparte paar dagen samen door.

Wat direct opvalt aan dit Koreaanse drama is de grauwe grijze look van de film. Hier wordt meteen de toon gezet voor de sfeer van de gehele rolprent. De visuele stijl sluit perfect aan bij de karakters uit de rolprent. Zowel Anna als Hoon zijn namelijk emotionele wrakken, al uit zich dat bij beide op een andere manier. De mooiboy Hoon verkoopt met een vlotte babbel z’n tijd en lichaam aan rijke overspelende vrouwen, terwijl Anna erg op zichzelf is en zelden haar mond opentrekt.

Omdat Tang uit China komt en Bin uit Korea, spreken de acteurs in de dialogen voornamelijk Engels. Tang heeft daar duidelijk iets minder moeite mee dan haar tegenspeler Bin. Het Engels van de Koreaan voelt geforceerd aan, waardoor de keuze om het verhaal in Amerika te doen laten afspelen ter discussie komt te staan. Helemaal als je nagaat dat het origineel uit 1966 zich ‘gewoon’ afspeelde in Korea. De beter Engels sprekende Tang heeft echter veel minder dialoog dan Bin. Zij schittert dan ook vooral door haar non-verbale talent.

Het grootste nadeel van de film is dat deze te lang aanvoelt. Bijna twee uur zijn voor dit drama gereserveerd. Niet elke fase is even spannend te noemen, waardoor de rolprent niet constant weet te boeien. Al zitter er genoeg goede stukken in, een constant hoog niveau blijft uit. De goede stukken en het interessante einde zorgen dat deze film noir drama een voldoende weet te scoren.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten