vrijdag 27 juni 2014

Bi, Dont’ Be Afraid / Bi, dung so! (2010)

Land: Vietnam
Regie: Phan Dang Di
Cast: Phan Than Minh, Nguyen Thi Kieu Trinh, Nguyen Ha Phong, Hoa Thuy, Tien Tran e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2014/06/bi-dont-be-afraid-bi-dung-so-2010.html

De familie van de zes jarige Bi (Phan Than Minh) woont in het snikhete Hanoi. De relatie binnen het gezin loopt niet soepel. De vader (Nguyen Ha Phong) van de jonge Bi is een dronkaard die weinig contact heeft met de rest van het gezin. Ook aan zijn vrouw (Nguyen Thi Kieu Trinh) schenkt hij weinig aandacht. Hij spendeert meer tijd met z’n vaste hoofdmasseuse. Zijn vrouw weet ervan, maar lijkt het door de vingers te zien. Bi’s zieke opa (Tien Tran) komt na jarenlang afwezig te zijn geweest weer bij het gezin inwonen. Dit brengt extra spanning mee in het huis, alleen de jonge Bi ontwikkelt een goede relatie met hem. Tegelijkertijd wordt Bi’s tante (Hoa Thuy), die ook in huis woont verliefd op een zestienjarige student.

Dit Vietnamese drama met de verwarrende titel ‘Bi, Don’t Be Afraid’ geeft een intiem kijkje in het huishouden dat zich centreert rondom de kleine Bi. Als contrast van het zorgeloze leventje van de zesjarige, laat de film de problemen zien van de volwassenen. Seksuele spanning tussen zijn vader en moeder is te snijden en ook de alleenstaande tante heeft liefdesproblemen. Het feit dat de spanning merkbaar is, is een compliment voor de veelal redelijk onervaren cast.

De film probeert een Vietnamees taboe te doorbreken. De preutsheid van het Indochina-schiereiland lijkt ingeruild voor een wat liberalere kijk op het leven. Dit mag op het conto van de debuterende regisseur Phan geschreven worden. Daarnaast wijkt de rolprent af door geen vaste hoofdrolspeler aan te stellen, maar meer de relatie van de gebroken familie mooi in beeld te brengen.

‘Bi, Don’t Be Afraid’ is een film met een verhaal zonder vast begin en eindpunt. Dit klinkt een stuk zweveriger dan het in werkelijkheid is. De mooi in beeld gebrachte karakters komen tot leven door de prima regie. Het contrast tussen de zorgeloze Bi en de rest van z’n familie is treffend en zorgt voor een goede afwisseling. Regisseur Phan zet een prima experimenteel debuut op het doek.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten