vrijdag 28 februari 2014

Shanghai Triad / Yao a yao, yao dao wai po qiao (1995)

Land: China
Regie: Zhang Yimou
Cast: Gong Li, Wang Xiaoxiao, Li Xuejian, Li Baotian, e.a.

 http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2014/02/shanghai-triad-yao-yao-yao-dao-wai-po.html

Shanghai in de jaren dertig. De Tang familie heerst over de onderwereld van de Chinese miljoenenstad. Aan het hoofd van de gang staat The Boss (Li Baotian) met aan zijn zijde zijn minnares Xiao Jingbao (Gong Li). Nieuwste aanwinst van de gang is de jonge Shuisheng (Wang Xiaoxiao) die als dienstjongen van Jingbao aan de slag gaat. Shuisheng, die van het platteland afkomstig is, kijkt zijn ogen uit in de weelde waarin hij terecht gekomen is. Interne strubbelingen binnen de familie zorgen ervoor dat het leven van de jonge nieuwkomer in zeven dagen volledig op z’n kop komt staan.

Het voormalig liefdeskoppel Zhang Yimou en Gong Li hebben samen aan verschillende producties gewerkt. En absoluut niet zonder succes. Zo ook in Zhang’s zevende feature film: ‘Shanghai Triad’. Aangevuld met de debuterende Wang, vormen zij de drie sterren van de rolprent.

Naast het uitstekende acteerwerk van de eerder genoemde twee hoofdrolspelers, is het hoogtepunt van de film toch de cinematografie. Dat Zhang in een eerder leven werkte als cinematograaf is ook hier duidelijk te merken. Met een geweldig oog voor compositie en belichting weet hij het verhaal op zeer fraaie wijze aan de man te brengen. De Oscarnominatie voor beste cinematografie is dan ook meer dan terecht.

Ondanks deze positieve punten weet ‘Shanghai Triad’ toch niet de status van absolute topper te bemachtigen. Een iets complexer verhaal zou een stap in de goede richting zijn. Ook lijkt er getwijfeld te worden aan het tempo van de film. Op sommige punten lijkt er gekozen te worden voor een heel rustige manier van verhaalvertelling, maar dat weet Zhang niet constant vast te houden. Desalniettemin is de film het kijken meer dan waard!


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten