vrijdag 14 februari 2014

Yes or No / Yes or No: Yaak Rak Gaw Rak Loey (2010)

Land: Thailand
Regie: Saratswadee Wongsomphet
Cast: Sushar Manaying, Supanart Jittaleela, Arisara Thongborisut, Soranut Yupanun, e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2014/02/yes-or-no-yes-or-no-yaak-rak-gaw-rak.htmlPie (Sushar Manaying) is een mooi meisje die op de campus van de universiteit een kamer deelt met de tomboy Kim (Supanart Jittaleela). De dames lijken twee tegenpolen en vooral Pie ziet het niet zitten om haar kamer te moeten delen met de lesbische Kim. Hoe anders is dit voor Kim, die juist een oogje op haar kamergenoot heeft. Na een moeilijke start ontstaat er een vriendschap tussen de twee. Kim wil echter meer, maar vooroordelen en een bepaald imago lijken daar een stokje voor te steken.

‘Yes or No’ is een Thaise romantische komedie waar liefde tussen twee meiden centraal staat. Ofschoon er nog talloze plekken op de wereld zijn waar dit van de zotte is, daar pakt de film het heel anders aan. Niemand lijkt er van op te kijken dat twee mensen van het zelfde geslacht een relatie met elkaar kunnen hebben. En zo hoort het natuurlijk ook. Doordat regisseur Saratswadee Wongsomphet het op deze manier aanpakt, wordt juist de focus gelegd daar waar deze ook moet liggen, namelijk op de prille liefde tussen twee mensen. Hoewel de homo- en lesbische medemens ver in de minderheid zijn, is de film toch herkenbaar voor vele. De hoofdrolspelers krijgen te maken met problemen die in elke (tiener)relatie naar boven komen drijven.

De rolprent bevat een prima balans tussen komedie en drama. Wat vooral te prijzen is, is dat de komische scènes niet, zoals bij vele Aziatische concurrenten, geheel over de top zijn gemaakt. Hierdoor neem je de film toch net wat serieuzer en wordt het kijkplezier aanzienlijk vergroot. De beide Thaise dames spelen hun rol prima en komen geloofwaardig genoeg over. Het is echter niet alles goud wat er blinkt. Het verhaal is leuk genoeg om te blijven kijken, maar toch een tikkeltje voorspelbaar.

Met ‘Yes or No’ levert Thailand een interessante en degelijke romantische komedie af. Een herkenbare film met een ietwat ander invulling die z’n mannetje zeker staat. Het ietwat voorspelbare verhaal mag de pret van een verder vermakelijke film zeker niet drukken.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten