vrijdag 21 februari 2014

Barbie / Ba-bi (2011)

Land: Zuid-Korea
Regie: Lee Sang-woo
Cast: Kim Sae-ron, Kim Ah-ron, Jo Yong-suk, Lee Chun-hee, Cat Tebow, Earl Jackson, e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2014/02/barbie-ba-bi-2011.html

Soon-young (Kim Sae-ron) is een meisje dat al op vroege leeftijd veel verantwoordelijkheid draagt. Zij zorgt namelijk voor haar jongere zusje Soon-ja (Kim Ah-ron) en haar verstandelijk beperkte vader Mang-woo (Jo Yong-suk). Haar gewetenloze oom Mang-taek (Lee Chun-hee) probeert haar ter adoptie af te staan aan een Amerikaans gezin. Soon-young wil daar absoluut niets van weten. Haar jongere zusje ziet daarentegen haar kans schoon om uit de armoede te geraken en een nieuw leven op te opbouwen aan de andere kant van de oceaan. De kleine Soon-ja doet er alles aan om uitgekozen te worden, zonder te weten wat haar in Amerika te wachten staat.

Twee jaar voor ‘Barbie’ maakte het grote publiek in ‘A Brand New Life’ al kennis met het toen negenjarige supertalen Kim Sae-ron. Ze blijkt echter niet het enige acteertalent in de familie te zijn. Ze speelt in dit Koreaanse drama namelijk zij aan zij met haar jongere zusje Kim Ah-ron. Ook zij mag met recht een megatalent genoemd worden. Het is ongelofelijk wat deze zusjes op zo’n jonge leeftijd al laten zien. Met een zelfs nog jonger acterend zusje in het gezin, mag de familie Kim beschouwd worden als een van de meest talentvolle acteerfamilies in de filmindustrie!

Niet alleen de zusjes Kim laten geweldig acteerwerk zien. Ook de fenomenaal goed spelende Jo laat zien van alle markten thuis te zijn. Als je je gaat afvragen of de man in kwestie werkelijk over een verstandelijke beperking beschikt, dan kan dat alleen als hoogste compliment opgevat worden. Eigenlijk verdient de hele cast een pluim voor hun werk. De Amerikaanse Earl Jackson, die de rol van adoptievader vertolkt, valt zo nu en dan buiten de boot. Daar waar de rest constant overtuigd, inclusief het jonge Amerikaanse meisje Cat Tebow die zijn dochter speelt, heeft hij daar zo nu en dan problemen mee.

Bij een goede uitwerking hoort een dito verhaal. Daarmee zit het bij ‘Barbie’ wel snor. De kijker krijgt na verloop van tijd steeds meer informatie die voor de meeste karakters in de film achterwege blijft. Dit zorgt voor een flinke dosis spanning én medeleven met het arme Koreaanse gezin. Hierdoor wordt de kijker steeds meer de rolprent ingetrokken en blijf je aan de buis gekluisterd om te zien hoe het afloopt.

Regisseur Lee Sang-woo heeft een prachtige film gemaakt die weet te raken tot in de kern van het hart. Wat in eerste instantie lijkt op wederom een adoptie-film met de geweldige Kim in de hoofdrol, verandert na enige tijd in een, in zekere zin, luguber en spannend drama. Boeiend van begin tot eind!


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten