vrijdag 4 oktober 2013

Dreams For Sale / Yume uru futari (2012)

Land: Japan
Regie: Miwa Nishikawa
Cast: Sadao Abe, Takako Matsu, Rena Tanaka, Yuka Ebara, e.a.

De chef Kanya Ichizawa (Sadao Abe) en zijn vrouw Satoko (Takako Matsu) runnen samen een restaurant. Als de toko in vlammen opgaat zitten de twee in financieel noodweer. Geld om een nieuw restaurant te openen is er niet. Samen verzinnen ze een plan waarbij Kanya affaires met eenzame vrouwen aangaat. Met wat leugentjes om eigen bestwil weet hij zo flinke bedragen van de dames te lenen om zijn nieuwe zaak te bekostigen. Hun eigen huwelijk komt hierdoor echter onder flinke spanning te staan.

Dreams For Sale is een film met een leuk concept. De uitwerking van het verhaal valt echter ietwat tegen, omdat het bij vlagen lastig te volgen is en heel onrealistisch aanvoelt. Het best uitgewerkt is de zogenaamde verdraaiing van de klassieke gender roles. De vrouw is in deze rolprent wat meer gevoelloos c.q. zakelijker te noemen en het is vooral Satoko die Kanya pusht om de affaires aan te gaan. Daar staat tegenover dat Kanya’s geweten hem enigszins parten speelt en hij enige bedenkingen wat betreft zijn daden krijgt.

De film mist een bepaalde sfeer om de aandacht voor de volle twee-en-een-kwart uur vast te houden. De rolprent wordt na verloop van tijd namelijk wat eentonig. Er zou minstens een half uur af kunnen om toch dezelfde boodschap over te kunnen brengen. Het gezegde less is more is ook hier zeker van toepassing.

Het moge duidelijk zijn dat er het één en ander schaadt aan Dreams For Sale. Toch is niet alles ellende. Het acteerwerk is voldoende en de Japanse drama wordt mooi in beeld gebracht. De film is geen hoogvlieger maar scoort desalniettemin een kleine voldoende.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten