vrijdag 11 oktober 2013

Together / Tian mi mi (2012)

Land: Taiwan
Regie: Hsu Chao-Jen
Cast: Huang Shao-Yang, Lee Lieh, Sonia Sui, Kenny Bee, e.a.

Xiao Yang (Huang Shao-Yang) is een zeventienjarige jonge die samen met zijn twee zussen en ouders in een wijk in Taipei woont. Hij ziet zijn ouders enigszins uit elkaar groeien. Zo runt zijn moeder (Lee Lieh) een kleine eetgelegenheid terwijl zijn vader (Kenny Bee) een pittoresk print winkeltje heeft. De zussen van Xiao Yang hebben beide te maken met relatieproblemen. Met alle ‘problemen’ waar zijn familie mee zit probeert hij zich in te mengen.

Together is een film dat geen echt verhaal bevat. De kijker krijgt eigenlijk gewoonweg een beeld te zien van een willekeurige Taiwanese familie en haar omgeving. Van de strubbelingen van een ietwat afstandelijke wordend huwelijk tot het dagelijkse leven van een zeventienjarige jongen met zijn vrienden; het zit er allemaal in.

Hier ligt meteen ook de crux van de rolprent. Natuurlijk is Together gemaakt met het idee om de dagelijkse beslommeringen van een doodgewoon gezin in beeld te brengen, maar het mist een doel om naar toe te werken. Dit, in combinatie met de bijna twee uur die voor de film gereserveerd staan, maakt het wat langdradig. De film springt ook van het ene gezinslid naar het andere, wat het allemaal enigszins chaotisch en vermoeiend doet overkomen.

Regisseur Hsu Chao-Jen is in zijn doelstelling geslaagd om het gewone Taiwanese leven in beeld te brengen, maar weet van Together geen film te maken waardoor men twee uur aan de buis gekluisterd zal zitten. Het gemis van een clou om naar toe te kijken doet deze titel helaas toch de das om.


Waardering: 2,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten