vrijdag 28 juni 2013

Muallaf / The Convert (2008)

Land: Maleisië
Regie: Yasmin Ahmad
Cast: Sharifah Amani, Sharifah Aleysha, Brian Yap, e.a.



 

De weggelopen zussen Rohani (Sharifah Amani) en Rohana (Sharifah Aleysha) wonen samen in een verlaten huis. De jongste van de twee, Rohana, is een beetje een buitenbeentje en noemt vaak de nummers van verschillende religieuze verzen op. Brian (Brian Yap), een leraar op een katholieke school die zelf zijn geloof is verloren, is ongerust en probeert haar te helpen. Zo komt hij zelf steeds vaker in contact met de zusjes en probeert hij zijn eigen angsten te overwinnen.

Het dik religieuze karakter van de film deed in het thuisland Malaisië veel stof opwaaien. Van de controverse is hier absoluut geen spraken. Aangezien de film hier sterk vanaf lijkt te hangen, komt deze hier niet over zoals regisseuse Yasmin Ahmad ongetwijfeld voor ogen had.

Dit is echter niet het enige probleem van deze productie. Het acteerwerk is vaak matig, al valt dit bij de Sharifah zusjes gelukkig mee. Ook het einde geeft geen voldoening en de film voelt derhalve niet helemaal af. Normaal gesproken zien we vaak dezelfde acteurs terug in de films van Ahmad. Op Ahmads muze, Sharifah Amani, na zien we een hoop nieuwe gezichten. Ondanks dat prestaties tegenvallen is een gevarieerd scala aan acteurs toch wenselijk.

Muallaf mag gezien worden als kleine tegenvaller. Na een paar fraaie films gaat Ahmad hier toch enigszins de boot in. Al moet toegegeven worden dat de film sterk gericht is op het Maleisische publiek. Desalniettemin is er teveel mis mee om een voldoende uit te schrijven.


Waardering: 2,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten