vrijdag 7 juni 2013

Midnight My Love / Cherm (2005)

Land: Thailand
Regie: Kongdej Jaturanrasamee
Cast: Petchtai Wongkamlao, Woranut Wongsawan, e.a.


Bati (Petchtai Wongkamlao) is een rustige, eenzame en goudeerlijke taxichauffeur die voornamelijk de nachtdiensten in Bangkok draait. Om de sleur van het taxi leven enigszins te ontsnappen, luistert hij altijd naar de soaps op de radio en stuurt hij regelmatig brieven naar het radiostation. Vaak dagdroomt hij dan van de gebeurtenissen en speelt hij zelf de hoofdrol in zijn fantasiewereld. Als op een dag de mooie prostituee Nual (Woranut Wongsawan) in zijn taxi zit, wordt Bati intens gelukkig. Al snel wordt hij de vaste chauffeur van haar en ontstaat er een speciale vriendschap.

De avond en nacht zijn de mooiste tijden van de dag. De stad ziet er in het donker altijd fraaier uit dan overdag. Wat is dan fijner om in het donker per auto door de stad rondgereden te worden? Ik kijk nog vaak met weemoed terug op de vele taxiritten in het donker in een Zuid-Oost Aziatische wereldstad. Hoewel het vaak relatief korte ritten waren, genoot ik (bijna) altijd intens van alle nachtelijke bezichtigingen. Dit fijne gevoel kwam weer terug toen ik Wongkamlao door neon-verlichte straten zag rijden al luisterend naar de soaps op AM-radio.

Het leven van een taxichauffeur in die regionen is niet makkelijk. Ze werken vaak de hele week en maken ook nog eens lange dagen. Dit alles is goed terug te zien in de film. Wongkamlao, een wereldberoemde komiek in eigen land, levert een uitstekende prestatie als verlegen teruggetrokken good guy. De scènes waarin Bati dagdroomt zijn leuk gedaan en zorgen voor de broodnodige afwisseling.

Midnight My Love zal niet bij iedereen dezelfde herinneringen oproepen, maar kan door zijn realistische beeld van de moderne Aziatische taxichauffeur toch interessant voor een ieder zijn. Ondanks dat de film zeker niet perfect is, heeft het toch een speciaal plekje in mijn filmcollectie weten te bemachtigen.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten