vrijdag 15 februari 2013

Gubra / Anxiety (2006)

Land: Maleisië
Regie: Yasmin Ahmad
Cast: Sharifah Amani, Aldin Aman Ramlee, Alan Yun


De getrouwde Orked (Sharifah Amani) en Arif (Aldin Aman Ramlee) worden op een morgen opgeschrikt door het nieuws dat het niet goed gaat met Orkeds vader. Eenmaal in het ziekenhuis komt Orked de broer van haar vorige liefde tegen, genaamd Alan (Alan Yun). Dan komt ze er achter dat haar relatie toch niet zo solide is als dat ze had gehoopt. De vraag rijst dan ook meteen: waarom doen we juist hen die we het liefst hebben de meeste pijn? Daarnaast wordt een prostituee gevolgd die tijdens haar werk een verschrikkelijke ziekte oploopt. Voordat ze van het leven beroofd gaat worden wil ze zich gaan verdiepen in de Koran.

Gubra is het slot van de onofficiële Orked-trilogie, ondanks dat het als tweede deel geproduceerd is. Mukhsin, het laatst gemaakte deel in deze zogenaamde serie, speelt zich chronologisch gezien als eerste af. Gubra kan dus gezien worden als het vervolg op Sepet. 

In alle drie de films draait het voornamelijk om Orked, al is er in Gubra ook plaats gemaakt voor een tweede, ietwat minder uitgewerkt verhaal. Dit had er mijnziens uitgelaten mogen worden, zodat er dieper ingezoomd kon worden op het verhaal rondom Orked. Yasmin Ahmad, de regisseuse van alle Orked films, staat er overigens wel om bekend om mensen, en dan vooral zij die in Maleisië wonen, te doen laten reflecteren op wat zij hebben gezien. In dit licht heeft het tweede verhaallijn dus een specifiek doel voor ogen.



Gubra weet de gevoelige snaar minder hard te raken dan haar chronologische voorgangers, waardoor je minder meeleeft met Orked en de hare. Dat is jammer, want de ingrediënten voor een meeslepend drama zijn aanwezig.


In elke Orked-film zit een verrassend einde en dat geldt dubbel voor Gubra. Niet alleen biedt het einde een hele andere kijk op de film, maar ook haar voorganger komt hierdoor in een heel ander daglicht te slaan. Yasmin Ahmad ten top!

Gubra is een aardige film die zeker een voldoende scoort, maar weet daarentegen niet dezelfde diepe indruk achter te laten als de gerelateerde Sepet en Mukshin.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten