vrijdag 8 februari 2013

Last Train Home / Gui tu lie che (2009)

Land: China / Canada
Regie: Lixin Fan
Cast: Zhang Changhua, Chen Suqin, Zhang Qin, Zhang Yang, Tang Tingsui

Net als 130 miljoen andere Chinezen hebben de getrouwde Zhang Changhua en Chen Suqin de moeilijke keuze gemaakt om de provincie in te ruilen voor de grote stad om aldaar hun geld te verdienen. Eens per jaar, tijdens het Chinese nieuwjaar, proberen ze naar ‘huis’ te gaan om bij hun twee kinderen en diens oma te zijn. Elk jaar is het maar de vraag of ze een ticket voor de trein kunnen bemachtigen. 

Lixin Fang geeft een interessant inzicht in dit Chinese fenomeen waarin meer dan alleen de lange weg naar huis wordt getoond. De documentaire toont namelijk ook de spanning die in huize Zhang heerst. De sfeer is erg slecht en dat is ook niet zo gek, wetende dat de kinderen Qin en Yang hun ouders slechts eenmaal per jaar zien en zijn grootgebracht door hun grootouders. 

De spanning in de film wordt goed gegrepen. Dit komt onder andere door de stijl die door de regisseur gekozen is. Echte interviews zijn niet te vinden. In plaats daarvan wordt de familie gevolgd en legt hij slechts het leven van de familie vast op camera. Hiermee probeert hij een zo realistisch mogelijk beeld te laten zien compleet met ups en downs.

Het is indrukwekkend om te zien op wat voor schaal deze volksverhuizing plaats vindt. Ook de hoeveelheid stress die deze jaarlijkse reis opwekt en de gevolgen daarvan zijn imponerend te noemen. Alleen hiervoor is Last Train Home het kijken meer dan waard.


Waardering: 3,5 / 5.

1 opmerking:

  1. Kwaliteitje woonruimte hebben die mensen ook.. Ik twijfel of het welzijn van de kinderen hoger is dan die van de ouders op die boerderij. Dat die tickets voor 2 dan ook 'maar' 32 euro kosten... Toch aanzienlijk minder welvaart dan ik gedacht had daar in het landelijke deel van China. Thnx voor de tip!

    Had helaas geen versie waar de audio sync liep maar meen dat het gemis daarvan nog wel meeviel.

    BeantwoordenVerwijderen