vrijdag 25 november 2022

Miracle: Letters to the President / Gi-juk (2021)

Land: Zuid-Korea
Regie: Lee Jang-hoon
Cast: Park Jeong-min, Lee Sung-min, Lee Soo-kyung, Im Yoon-ah e.a.

Zonder wegen zijn de inwoners van een afgelegen plattelandsdorpje in het oosten van Zuid-Korea genoodzaakt om via een gevaarlijke spoorlijn de buitenwereld te bezoeken. Niet via de trein, maar lopend door een donkere tunnel. Er is immers geen station in de buurt. Joon-kyeong (Park Jeong-min), een jonge ongemakkelijke, knullig wiskunde genie maakt het zijn doel om in zijn dorp, met behulp van zijn vriendin Ra-hee (Im Yoon-ah) en de overige dorpsbewoners, een klein treinstation te realiseren.

Het Koreaanse ‘Miracle: Letters to the President’ is een aandoenlijk, komisch en vooral fijne fictieve film dat berust op een station dat echt heeft bestaan. De film speelt zich af in de jaren 80 van de vorige eeuw en is de tweede film van regisseur Lee Jang-hoon. De film wist in op het Far East Film Festival te Udine de harten van het publiek te stelen met als publiekswinnaar als resultaat.

Op het eerste gezicht lijkt de Lee’s tweede lange speelfilm een vrij standaard route te volgen, maar, zonder belangrijke plotwendingen te verklappen, naar gelang verschijnen er meer interessante lagen in de film. Het is knap hoe de film de humor weet te koppelen aan de wat serieuzere kant aan het verhaal zonder ook maar op beide vlakken iets in te leveren. Van een plotse schaterlach tot een heuse traan, de film kent hierin een bijzonder goede balans.

Reden voor deze goede balans is, naast de prima regie, de uitstekende cast. Park weet als geen ander zijn onbenullige maar zo zo briljante personage neer te zetten, terwijl Lee Soo-kyung schittert als zijn wakende zus. Samen met het komische personage van Im vormen zij een sterke drie-eenheid dat stuk voor stuk overtuigt. Een wonder is wellicht een groot woord, maar ‘Miracle: Letters to the President’ is een hele, hele fijne film.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten