vrijdag 4 november 2022

Small, Slow but Steady / Keiko me wo sumasete (2022)

Land: Japan
Regie: Miyake Sho
Cast: Kishii Yukino, Miura Toko, Miura Masaki e.a.

Hoewel Keiko (Kishii Yukino) doof geboren is, weet ze het te schoppen tot professioneel bokser. Haar nog jonge carrière staat echter op losse schroeven wanneer de boksschool haar deuren dreigt te moeten sluiten door de coronacrisis en de aftakelende gezondheid van de pensioengerechtigde baas; haar steun en toeverlaat.

Miyake Sho’s ‘Small, Slow but Steady’ is een film gebaseerd op Ogasawara Keiko’s autobiografische boek, maar situeert het begin van Ogasawara’s memorabele bokscarrière zo’n tien jaar later, aan het begin van de pandemie. Een creatieve vrijheid die verder niets afdoet aan de prestaties van deze speciale topsportster.

Zoals de titel (een beschrijving van Keiko’s kwaliteiten door haar trainer) al aangeeft, is de film geen hectisch sportdrama, maar meer een kalme, intrigerende karakterstudie van een uniek bokstalent. Ellenlange trainingsoefeningen en voorbereidingen doen haast denken dat men naar een documentaire kijkt. Eigenlijk kan er geen groter compliment gegeven worden aan Kishii, de routines als een ware professional op beeld aflevert.

Het repetitieve leven dat past bij een topsporter voelt soms ook wel eentonig aan. De film is erg minimalistisch en komt eigenlijk pas in het laatste halfuur tot leven. Kishii’s fraaie performance maakt de film intrigerend genoeg om door de dagelijkse herhalingen van het eerste uur heen te komen. ‘Small, Slow but Steady’ heeft zo z’n charme, maar een echte knock out blijft uit.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten