vrijdag 2 december 2022

20th Century Girl / 20segi sonyeo (2022)

Land: Zuid-Korea
Regie: Bang Woo-ri
Cast: Kim Yoo-jung, Han Hyo-joo, Byeon Woo-seok, Park Jung-woo, Roh Yoon-seo e.a.

Net voordat ze naar de Verenigde Staten moet om een hartoperatie te ondergaan, valt de middelbare scholier Yeon-du (Roh Yoon-seo) als een blok voor Hyun-jin (Park Jung-ho), een jonge die ze slechts eenmaal kort heeft gezien. Eenmaal in Amerika aangekomen krijgt haar beste vriendin Bo-ra (Kim Yoo-jung) de opdracht om zoveel mogelijk informatie over hem te weten te komen zodat als Yeon-du weer terugkomt zij haar move kan maken. Bo-ra stort zich met volle overgave op haar taak, maar verpand in het proces ook zelf haar hart aan zijn beste vriend.

Gesitueerd rondom de millenniumwisseling en een videotheek als belangrijke uitvalbasis, voelt Bang Woo-ri’s debuutfilm ‘20th Century Girl’ behoorlijk nostalgisch. Ook het thema waarin de eerste liefde wordt behandelt doet denken aan vroeger. Regisseuse Bang, die voor het verhaal uit haar eigen verleden inspiratie opdeed, maakt in haar debuut zowel een persoonlijk als universeel liefdesverhaal.

Opgroeien gaat met horten en stoten en fouten horen nu eenmaal bij het leven. Dit credo vormt de basis voor deze bitterzoete coming-of-age romcom. De film kent een ongekende charme, voornamelijk door de geweldige Kim Yoo-jung die haar personage puur, maar ook vol humor weet neer te zetten. Ook de chemie met haar voornaamste tegenspeler Byeon Woo-seok is hartverwarmend te noemen.

‘20th Century Girl’ lijkt lang een echte zwijmelfilm te worden, maar komt aan het einde toch nog verrassend uit de hoek. De film weet te raken en weet het gevoel van de eerste liefde, maar ook dat van jonge vriendschap goed over te brengen. De geweldige cast en mooi geschoten beelden en kleurgebruik maken het plaatje compleet.

Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten