vrijdag 25 maart 2022

Belle / Ryu to sobakasu no hime (2021)

Land: Japan
Regie: Hosoda Mamoru
Cast: Nakamura Kaho, Satoh Takeru, Morikawa Toshiyuki e.a.

Suzu (Nakamura Kaho), een timide scholier uit een klein plattelandsdorpje, vindt het moeilijk om contact te maken met andere. Als uitweg aan haar ongemakkelijke offline bestaan duikt ze in de wereld van ‘U’, een virtuele platform waarin ze met haar online persona Belle al snel uitgroeit tot de meest populaire zangeres van het digitale universum. Wanneer een van haar concerten wordt verstoord door een draakachtig monster op de vlucht voor virtuele zelfbenoemde ordehandhavers, begint een tocht naar diens ware identiteit achter het ‘beest’.

Drie jaar nadat regisseur Hosoda Mamoru’s veelvuldig geprezen ‘Mirai’ op het filmfestival van Cannes in première ging, krijgt het eveneens geanimeerde ‘Belle’ diezelfde eer. De Japanse muzikale animatiefilm scoorde daarnaast in het thuisland ook nog eens goed; de film eindigde als derde op het lijstje van grootste kassuccessen van 2021.

In een tijd waar Facebook met Metaverse haar eerste stapjes zet in een virtuele leefwereld, laat het prachtig geanimeerde Belle een geüpdate versie zien van wat Mark Zuckerberg ongetwijfeld voor ogen had toen hij het Metaverse lanceerde. De rolprent verweeft op fraaie wijze het wat stoffige Belle en het Beest principe met een hypermoderne, haast letterlijke zweeftocht tussen de on- en offline werelden, met een scheut sociale maatschappijkritiek die ook emotioneel weet te raken.

Waar de film echt in excelleert is de ijzersterke soundtrack en de werkelijk prachtige kakofonie aan kleuren die van het scherm spatten. De film verdient het om het op een zo groot mogelijk scherm te zien en met de beste audiokwaliteit. Hoewel het op plotgebied soms een steekje laat vallen, maakt de gehele ervaring heel veel goed. ‘Belle’ est très belle

 

Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten