vrijdag 18 maart 2022

American Girl / Mei guo nu hai (2021)

Land: Taiwan
Regie: Fiona Roan Feng-I
Cast: Caitlin Fang, Audrey Lin, Karena Lam, Kaiser Chuang e.a.

Ten tijden van de SARS-uitbraak in 2003 keren de aan borstkanker lijdende Lily (Karena Lam) en haar twee ver-Amerikaanste dochters Fen (Caitlin Fang) en Ann (Audrey Lin) terug naar Taiwan. Ze trekken in bij vader Huay, die voor werk alleen achter bleef. Vooral Caitlin heeft moeite met de verhuizing en kan maar niet aarden in haar geboorteland. Heimwee naar Los Angelos, slechte cijfers op school en de de spanningen thuis maken het de sowieso al lastige puberjaren er voor Caitlin niet gemakkelijker op. En dat terwijl een mysterieuze ziekte ook nog eens door het land waant.

Mondkapjes op en zorgmedewerkers in volledig beschermende pakken die testen afnemen; Fiona Roan Feng-I’s prijswinnende debuut had zo in het heden gesitueerd kunnen zijn. Het Taiwanese ‘American Girl’ is een semi-autobiografisch werk, dat toch ook verrassend universeel aanvoelt.

‘American Girl’ is een coming-of-age drama dat zich centreert rondom een dertienjarig meisje dat in een korte periode veel over zich heen krijgt. De jonge Fang speelt haar rol als gefrustreerde tiener met verve. Ook Lam als doodzieke moeder overtuigd en samen creëren zijn een fraaie dynamiek, elk met hun eigen zorgen en taal. De piepjonge Lin en de ervaren Kaiser Chuang complementeren de prima cast.

De film kent een interessante en, ongetwijfeld voor vele, herkenbare familiedynamiek. Het is alleen jammer dat de film niet meer context of achtergrond informatie verstrekt rondom de initiële verhuizing naar LA, waardoor de film toch wat willekeurig aanvoelt. ‘American Girl’ is een aardig debuut, maar voelt niet helemaal compleet.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten