vrijdag 11 maart 2022

The Falls / Pubu (2021)

Land: Taiwan
Regie: Chung Mong-hong
Cast: Alyssa Chia, Gingle Wang, Lee Lee-zen, Chen Yi-wen e.a.

Nadat dochter Xiao Jing (Gingle Wang) wegens een door corona besmette klasgenoot in thuisquarantaine moet, wordt ook moeder Pin-wen (Alyssa Chia) naar huis gestuurd. Hun relatie lijkt sterk op de proef te worden gesteld door het verplichte thuisblijven. Vooral de jonge Xiao Jing lijkt het bloed onder de nagels van haar moeder vandaan te halen. Een regenachtige nacht zorgt echter voor volledig ander beeld van de situatie.

Regisseur Chung Mong-hong imponeerde in 2019 met zijn grauwe familiedrama ‘A Sun’ en duikt met zijn nieuwste film ‘The Falls’ ook weer in de familietragiek. Dit maal richt de film zich op een moeder-dochterrelatie waarin mentale gezondheid de boventoon voert. Ook dit keer lang (zo’n twee uur en tien minuten, red.), maar helaas een stuk minder pakkend dan diens voorganger. Al doet de films indrukwekkende festival rondgang wellicht anders geloven.

De film kent twee gezichten. In eerste instantie is het een familiedrama waarin de spanning tussen moeder en dochter al snel benadrukt wordt. Ook het subverhaal met Xiao Jing’s vader en zijn nieuwe familie doet een duit in het zakje en versterkt de complexe familiestructuur. Daarnaast dompelt de rolprent zich onder in de wereld van mentale gezondheid. Ook neigt de film bij vlagen van drama naar thriller te evolueren, maar pakt het nooit echt door.

‘The Falls’ kent een prima begin, maar kan het niveau niet lang genoeg volhouden. Dat ligt overigens niet aan de hoofdrolspelers Chia en Wang die zowel samen als solo sterk acteren. Het grootste obstakel ligt hem in het scenario, dat wellicht iets te ambitieus is en daardoor wat focus mist. Met ruim twee uur en tien minuten vraagt de film wel heel van zijn publiek en als ook het einde dan wat gehaast en een tikkeltje teleurstellend aanvoelt, blijft toch een iets wat nare nasmaak hangen.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten