vrijdag 12 november 2021

One Second / Yi miao zhong (2020)

Land: China
Regie: Zhang Yimou
Cast: Zhang Yi, Liu Haocun, Fan Wei e.a.

Ontsnapt uit een werkkamp gaat Jiusheng (Zhang Yi) naarstig opzoek naar een bioscoopjournaal waarin zijn dochter, die hij ruim zes jaar niet gezien heeft, vluchtig in te zien zou zijn. Zijn grote droom lijkt in duigen te vallen wanneer een jong weesmeisje (Liu Haocun) een filmblik uit de tas van de filmtransporteur weet te grijpen er ermee aan de haal gaat.

Zonder ook maar te zien te zijn geweest werd Zhang Yimou’s ‘One Second’ wereldnieuws toen de film op het allerlaatste moment uit de competitie van het filmfestival van Berlijn werd gehaald. De in de Culturele Revolutie gesitueerde rolprent werd door de Chinese overheid officieel wegens ‘technische omstandigheden’ teruggetrokken, maar wat eigenlijk synoniem is voor censuur.

Alle censuurperikelen daargelaten, Zhang’s persoonlijke ode aan de film(vertoning) is een klein drama dat op het grootst mogelijke scherm gezien moet worden. Van prachtige vergezichten van het Chinese platteland, tot de fraai belichte provisorische ‘bioscoop’: elk frame is een waar genot om naar te kijken. Ook hoofdrolspelers Zhang Yi en Liu Haocun, die door de regisseur letterlijk uit duizenden is gekozen, en hard op weg is om diens nieuwe muze te worden.

Zhang Yimou weet met een minimaal verhaal een intrigerend klein drama te maken dat toch ook nog verrassend gelaagd is. Twee verdwaalde zielen en tegenpolen groeien organisch naar elkaar toe en kennen een prima chemie samen. ‘One Second’ is een ware ode aan film in al zijn facetten.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten