vrijdag 19 november 2021

Death of Nintendo (2020)

Land: Filipijnen
Regie: Raya Martin
Cast: Noel Comia Jr., Kim Oquendo, Jiggerfelip Sementilla, John Vincent Servilla, Cayden Williams, Jude Matthew Servilla, Elijah Alejo e.a.

Een hete zomer vol elektriciteitsuitvallen zorgt voor veel frustratie bij de goed luisterende Paolo (Noel Comia Jr.) en zijn vriendengroep. Naast gamen op zijn 8-bit Nintendo doden zij de tijd op het basketbalveldje en in de staten van een van de buitenwijken van Manila. Wanneer zijn oog valt op de mooie Shiara (Elijiah Alejo) komt niet alleen Paolo erachter dat de eerste verliefdheid niet altijd over rozen gaat.

Het Filipijnse ‘Death of Nintendo’ is een ingetogen coming-of-age drama dat zich afspeelt in de vroege jaren 90, waarin de Game Boy en de 8-bit Nintendo Entertainment System (of in dit geval de Japanse Famicom, red.) het toppunt van gamevertier waren, maar waar alledaagse worstelingen van een groep dertienjarige tieners de boventoon voert.

Regisseur Raya Martin, die zelf opgroeide in de jaren 90 van de vorige eeuw, weet de tijdsgeest en worstelingen van de puberende jeugd verrassend pakkend vast te leggen. Van de eerste verliefdheden en de onvermijdelijke eerste gebroken harten tot de zoektocht naar een eigen identiteit en de reis naar volwassenheid; het zit er allemaal in met op de achtergrond de uitbarsting van de Pinatubo vulkaan in 1991, de een na grootste vulkaanuitbarsting van de 20e eeuw, als metafoor van de met hormonen bezeten, op uitbarsten staande pubers.

Noel Comia Jr. portretteert zijn filmische evenbeeld Paolo met een scheut onbevangenheid en nieuwsgierigheid dat zowel aanstekelijk als nostalgisch aanvoelt. Ook zijn eveneens jonge collega acteurs spelen hun rol met verve. Het is jammer dat de film wat diepgang mist, waardoor de rolprent te veel moet teren op nostalgie en haar kekke naam.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten