vrijdag 29 oktober 2021

Love, Life, and Goldfish / Sukutte goran (2021)

Land: Japan
Regie: Makabe Yukinori
Cast: Onoe Matsuya, Momota Kanako, Nicole Ishida, Kakizawa Hayato e.a.

Een moment van frustratie kost elitebankier Kashiba Makoto (Onoe Matsuya) zijn baan op het hoofdkantoor in Tokio. Als straf wordt hij overgeplaatst naar een kleine tak in een plattelands dorpje dat volledig in het teken staat van goudvissen. Zijn depressieve gemoedstoestand maakt al snel plaats voor prille verliefdheid wanneer hij kennis maakt met Ikoma Yoshino (Momota Kanako), de eigenares van de plaatselijke goudviswinkel. Tegelijkertijd weet Kashiba ook de aandacht te trekken van Yamazoe Asuka, die op haar beurt meer dan interesse toont in de gevallen bankier.

Als er iets is waar de Japanse cinema, al dan niet terecht, bekend om staat, dan is het wel om haar quirky en bij vlagen knotsgekke films. Makabe Yukinori’s mangaverfilming ‘Love, Life, and Goldfish’ is precies zo’n voorbeeld. Deze door goudvissen omgeven musical kan eigenlijk alleen in Japan gemaakt worden.

Direct vanaf het begin zet de film de toon: in een auto vol goudvissen wordt hoofdrolspeler Kashiba Makoto naar zijn nieuwe woonplaats gereden en barst hij uit in zang. En eerlijk is eerlijk, de liedjes zijn stuk voor stuk prettig voor de oren en behoorlijk aanstekelijk. Ook met de cinematografie is niets mis, wat de film op audiovisueel vlak meer dan de moeite waard is.

Toch is niet alles goud wat er blinkt. Hoewel de film er schitterend uit ziet en de art direction een pluim verdient, laat het flinterdunne verhaal behoorlijk wat steken vallen. De zogenaamde liefdesdriehoek komt niet goed uit de verf en de film krijgt een steeds hoger cringe-gehalte naar mate de film tegen het einde loopt. Mocht je een bovengemiddelde voorliefde hebben voor goudvissen of van bizarre Japanse musicals houden, dan is ‘Love, Life, and Goldfish’ de perfecte film. Val je niet onder de twee eerder genoemde categorieën, dan kun je de film gerust voorbij laten zwemmen.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten