vrijdag 22 oktober 2021

Cliff Walkers / Xuan ya zhi shang (2021)

Land: China
Regie: Zhang Yimou
Cast: Zhang Yi, Liu Haocun, Yu Hewei, Qin Hailu e.a.

Noordoost-China in de jaren dertig van de vorige eeuw: vier communistische speciale agenten krijgen een op-en-top geheime missie om een kameraad met gevoelige informatie over een Japanse interneringskamp in veiligheid te brengen. De missie komt al snel in het gedrang als blijkt dat een verrader zorgt voor levensbedreigende situaties.

‘Vijfde Generatie’-filmmaker Zhang Yimou behoeft uiteraard geen introductie meer. Zijn vorige film, ‘One Second’, werd nog door ‘technische omstandigheden’ (censuur, red.) nog vlak voor de vertoningen teruggetrokken op het filmfestival van Berlijn. Nu keert hij terug met een voor de Chinese censuurbrigade stuk gunstigere c.q. propagerende titel: ‘Cliff Walkers’.

Net als het overgrote deel van de grote, bombastische oorlogthrillers uit China en omstreken, weet ook ‘Cliff Walkers’ een ware uitdaging te zijn voor het (niet Chinese) publiek. Met een grote hoeveelheid personages en een blik aan dubbelspionnen gaat het voor de gemiddelde kijker al snel duizelen en lijkt het spoor al na luttele minuten bijster.

Ondanks het lastig te volgen plot weet meesterregisseur Zhang Yimou toch te vermaken. Vooral door de adembenemende shots. Van prachtige sneeuwlandschappen tot bijzonder fraai belichtte jaren 30 interieurs; ‘Cliff Walkers’ is een ware lust voor het oog, al is de film bij lange na niet zo gracieus als Zhangs eerdere werk. ‘Cliff Walkers’ balanceert op het randje van de vermakelijkheid, maar weet zijn passen zorgvuldig genoeg te zetten om niet finaal de afgrond in te vallen.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten