vrijdag 15 oktober 2021

Diva / Diba (2020)

Land: Zuid-Korea
Regie: Cho Seul-ye
Cast: Shin Min-a, Lee Yoo-young, Lee Kyu-hyung e.a.

In de wereld van de schoonspringsport is er één naam die furore maakt: Yi-young (Shin Min-a). Na een mysterieus auto-ongeluk waar ook haar beste vriendin en collega schoonspringster Soo-jin (Lee Yoo-young) bij betrokken was, verliest ze haar geheugen terwijl Soo-jin plots verdwenen lijkt te zijn. Yi-young probeert haar status als duikdiva vast te houden, terwijl de mensen romdom haar steeds achterdochtiger beginnen te worden. Haar competitieve karakter en de verdwijning van haar beste vriend duwen haar steeds verder de waanzin in.

De Koreaanse schoonspringfilm ‘Diva’ combineert drama met thriller en horror-elementen en wordt vaak het ‘Black Swan’ in het water genoemd. De rolprent is het regiedebuut van de jonge Cho Seul-ye, die eerder zowel als actrice en scenarioschrijfster in de filmindustrie werkzaam was.

Met haar vele (onder)watershots en schitterend kleurgebruik is ‘Diva’ een waar lust voor het oog. Ook hoofdrolspeelster Shin Min-a straalt op beeld als elegante hogeplankspringster. De visuele pluspunten wegen echter niet op tegen het verder chaotisch en rommelige verhaal. De vele flashbacks en waanbeelden die de steeds verder afdwalende Yi-young zich inbeeld creëren niet het gewenste griezelige effect.

Het geleidelijke verval van Yi-young in de film is een allegorie voor de kwaliteit in het verloop van de film. Het fraaie begin brokkelt, net als Yi-young’s carrière, langzaam maar zeker af en de chaos in haar hoofd staat gelijk aan de rommelige afwerking van film. ‘Diva’ gaat kopje onder om vervolgens eigenlijk nooit meer boven water te komen.


Waardering: 2,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten