vrijdag 9 juli 2021

Wife of a Spy / Supai no tsuma (2020)

Land: Japan
Regie: Kurosawa Kiyoshi
Cast: Aoi Yu, Takahashi Issey, Bando Ryota, Higashide Masahiro e.a.

Japan, 1940. Yusaku Fukuhara (Takahashi Issey) is een ondernemer met behoorlijk wat Westerse connecties. Dat weet zijn oude vriend en inmiddels een steeds hogere pief binnen de militaire politie zijnde Taiji (Higashide Masahiro) ook. Taiji waarschuwt hem voor diens westerse vrienden een dito levensstijl, maar daar lijkt Yusaka zich weinig van aan te trekken, tot licht ongenoegen van zijn vrouw Satako (Aoi Yu). Wanneer Yusaka met zijn neef Fumio (Bando Ryota) voor zaken naar Manchuria gaan groeit Satako’s vermoeden dat haar man wellicht betrokken is bij een spionage-netwerk. Het zelfde geldt voor Taiji, terwijl hij steeds minder moeite heeft met kiezen tussen vriendschap en landsbelang.

‘Wife of a Spy’ is de nieuwste film van de gelauwerde filmmaker Kurosawa Kiyoshi. De film ging vorig jaar op het filmfestival van Venetië in wereldpremière en werd door de vakjury ook nog eens beloond met een Zilveren Leeuw voor beste regie. Wederom een prestigieus beeldje dat regisseur Kurosawa aan zijn toch al flinke prijzenkast kan toevoegen.

Kurosawa’s eerste uitstapje naar een film dat zich afspeelt aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, valt, zoals je van de titel mag verwachten, in het spionage/thriller/drama genre. Toch voelt de rolprent wat flauwtjes aan en mist de film de echte spanning die hoort bij het genre. Desalniettemin weten hoofdrolspelers Aoi en Takahashi te overtuigen en creëren zij een aardig spanning op het emotionele speelveld, waarin vertrouwen en loyaliteit genadig op het spel worden gezet.

‘Wife of a Spy’ is een, letterlijk, weinig kleurrijke prent. Het aardse kleurenpallet zorgt voor een wat doffe sfeer, die eigenlijk ook wel bij het wat zoutloze karakter van de film past. De harde belichting zorgt daarentegen wel voor een fraai contrast in een verder haarscherp beeld. Het gebrek aan spanning op de plekken waar je het het liefste wil, doet wel afbreuk aan de potentie die film zeer zeker bezit.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten