vrijdag 29 januari 2021

Days / Rizi (2020)

Land: Taiwan
Regie: Tsai Ming-liang
Cast: Lee Kang-sheng, Anong Houngheuangsy  


De van middelbare leeftijd zijnde, chronisch zieke Kang (Lee Kang-sheng) en de jonge Non (Anong Houngheuangsy) ontmoeten elkaar in een hotelkamer waar een vurige massage voor even plaats maakt voor hun verder eenzame bestaan.

Terwijl de regen met bakken uit de hemel kletst op de stenen, staart een man al zittend op een stoel door een raam naar buiten. Vijf (!) minuten lang gebeurt er helemaal niets. De opening blijkt de eerste van vele, lange minimalistische scenes waarin niets of nauwelijks gebeurt en het doodnormale leven statisch in beeld gebracht wordt. Vanaf de allereerste scene weet de kijker waar hij aan toe is; een zelfs voor Tsai Ming-liang’s begrippen bijzonder traag portret.

Ook de scene waarin de jonge Non op z’n gemak zijn groente wast en vervolgens aan de kook brengt, doet met een slordige zeventien (!) minuten een haast frusterend beroep op diens publieke geduld. Een opgave die louter voor cinema-fans met een hoofdletter C lijkt te zijn weggelegd. Ook de dialogen zijn weggelaten, waardoor de kijker een nog geringere houvast heeft om de stoïcijnse hoofdrolspelers twee uur lang bij te staan.

‘Days’ is een tergend langzame film die, zo moet gezegd worden, fraai geschoten en belicht is. Het visuele component is echter bij lange na niet voldoende om de dagelijkse routines van Kang en Non interessant te maken. Wie het geduld op kan brengen én al bekend is met Tsai’s oeuvre zal ongetwijfeld aan z’n trekken komen; het doorkomen van de eerste vijf minuten lijkt echter direct van cruciaal belang.


Waardering: 2 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten