vrijdag 5 februari 2021

Space Sweepers / Seungriho (2021)

Land: Zuid-Korea
Regie: Jo Sung-hee
Cast: Kim Tae-ri, Song Joong-ki, Jin Seon-kyu, Yoo Hae-jin, Park Ye-rin, Richard Armitage e.a.

De aarde heeft zijn beste tijd gehad in 2092. Het gros van de mensheid woont er in erbarmelijke omstandigheden, terwijl een kleine groep uitverkoren hun heil in de ruimte hebben gevonden, waar een zorglievend bedrijf, UTS genaamd, een waar zwevend paradijs heeft gecreëerd. Tussen de aarde en het nieuwe ‘Eden’ bevindt zich een groep van noeste en tevens blutte arbeiders die constant op geld uit zijn. Een groep van vier buitenbeentjes verdient de kost door het binnenhalen van rondvliegend ruimtepuin en wanneer zij in het bezit komen ‘Dorothy’, van een massa vernietigend, explosieve humanoïde die lijkt op een onschuldig klein Koreaans meisje, plotte ze een gevaarlijk, maar tevens lucratief plan om haar aan haar originele kidnappers te verkopen.

Sciencefiction is altijd een genre van het westen geweest. Langzaam maar zeker wagen echter ook de Aziatische studios zich aan de ruimte film. Op de dag af precies twee jaar na de eerste Chinese ‘space’ blockbuster, is het ditmaal aan buurland Zuid-Korea dat de cinematische stap naar het heelal maakt. Om direct indruk te maken, pakt de film ook nog eens grootst uit met een heuse sterrencast, die helaas niet allemaal even goed uit de verf weten te komen.

Voor een eerste duik in het ruimte-genre probeert het ambitieuze ‘Space Sweepers’ wellicht wat te veel. De film kent een moeizame start en het verhaal slaat nimmer echt aan. Het lijkt regisseur Jo Sung-hee maar niet te lukken om de film een eigen identiteit te geven en daar vol voor te gaan. ‘Space Sweepers’ voelt als een Koreaanse mix van ‘Guardians of the Galaxy’ en het schattige ‘Wall-E’, maar lijkt de plank net mis te slaan.

De film ziet er spectaculair uit en voelt op visueel en technisch gebied absoluut niet als een nieuwkomer aan. Fraaie sets, computer-gegenereerde omgevingen en de uitstekende motion-capture bewegingen vertalen zich goed uit op beeld. Het langverwachte ‘Space Sweepers’ pakt de draad na een stroef begin enigszins op, maar komt helaas nooit echt van de grond.


Waardering: 2,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten