vrijdag 12 juli 2019

An Elephant Sitting Still / Da xiang xi di er (2018)

Land: China
Regie: Hu Bo
Cast: Peng Yuchang, Zhang Yu, Wang Yuwen, Liu Xongxi e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/07/an-elephant-sitting-still-da-xiang-xi.html
In de marges van de samenleving kruisen op één dag vier ongelukkige zielen elkaars pad in een grauwe, depressieve Chinese stad. Al opkomend voor zijn van diefstal beschuldigde vriend, staat Wei Bu (Peng Yuchang) aan de basis van een tragisch ongeval. Huang Lin (Wang Yuwen) is op haar beurt weggelopen van haar ongeïnteresseerde moeder en valt voor de charmes van haar school’s decaan. Yu Cheng (Zhang Yu) voelt zich verantwoordelijk van de zelfmoord van zijn vriend nadat hij met zijn vrouw het bed deelde. Ten slotte wordt de gepensioneerde Wang Jin (Liu Congxi) door zijn dochter en schoonzoon vriendelijk verzocht naar het verpleeghuis te verhuizen.

Vier (!) uur lang barre ellende. Dat is het Chinese ‘An Elephant Sitting Still’ in een notendop. Het bijzonder depressieve karakter van de film komt niet zomaar uit de lucht vallen: vlak na voltooiing van de rolprent nam de uiterst getalenteerde regisseur Hu Bo immers zijn eigen leven. Een gruwelijk feit dat eigenlijk symbool staat voor de misère waar de film over gaat.

Met een waanzinnig gevoel voor regie én camerawerk vloeit regisseur Hu om de personages heen. De film kent bijna louter medium- en close-up shots om de uitzichtloosheid van het viertal nog dringender in beeld te brengen. Dit in combinatie met lange takes zorgt ervoor dat elk frame van deze intense zit tot in de kruin wordt gevoeld.

‘An Elephant Sitting Still’ is een waanzinnige grijze bloemvertelling waarin het menselijke lijden en de hopeloosheid centraal staan en trekt je dieper in de tragiek van het hedendaagse China. Magistrale beelden en geloofwaardige dialogen maken van dit enerverende debuut een modern meestwerk. Des te triester is het dat ‘An Elephant Sitting Still’ de enige titel zal zijn die op Hu’s potentieel bijzondere palmares blijft steken.


Waardering: 4,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten