vrijdag 21 september 2018

Sway / Yureru (2006)

Land: Japan
Regie: Nishikawa Miwa
Cast: Odagiri Jo, Kagawa Teruyuki, Ibu Masato, Maki Yoko e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/09/sway-yureru-2006.html

De in Tokio wonende modefotograaf Takeru (Odagiri Jo) keert na een jaar terug in z’n geboortedorp om de herdenkingsdienst van diens overleden moeder bij te wonen. Bij aankomst komt hij erachter dat zijn broer Minoru (Kagawa Teruyuki) het familiebedrijf, een oud tankstation c.q. garage, heeft overgenomen en Takeru’s oude vriendin Chieko (Maki Yoko) in dienst heeft genomen. Waneer de drie naar het naastgelegen bos gaan om hun kleine reünie te vieren, gaat het helemaal fout. Een fataal ongeluk stelt een diepgewortelde spanning binnen de familie radicaal bloot.

Sway: het ritmisch bewegen van kant tot kant. Een passende titel voor deze goed getemporiseerde rolprent dat uitstekend weet te schakelen tussen gecompliceerde familieverhoudingen en het oplossen van een potentiële moordcasus, dat niets voor niets de basis kent op een oude, wat wankele loopbrug.

Lang blijft gissen naar wat er nou precies op fatale brug heeft afgespeeld. Ook de flitsen die zo nu en dan voorbij komen geven geen uitsluitsel waarmee de film langzaam maar zeker transformeert in een heuse suspense titel. Daarnaast speelt het tweede bedrijf zich voor een groot deel af in de rechtbank en verhoorkamer, waar het briljante en ingetogen spel van de stuk voor stuk interessante spelers perfect naar voren komt.

Nishikawa Miwa’s ‘Sway’ is een op en top Japans drama dat tot in de puntjes verzorgd is. Subtiele cinematografie, prachtige pianomuziek, goede sfeer en een prima uitgewerkt scenario maakt voor een fascinerende twee uur durende zit. Het authentieke karakter van de film en haar hoofdrolspelers maakt het moeilijk te oordelen en te voorspellen hoe de vork nou precies in de steel zit. De rechtbank- en verhoorscènes, gepaard met de interessante familiedynamiek, hebben ruim tien jaar later ongetwijfeld nog voor de nodige inspiratie geleid voor Koreeda Hirokazu’s recente ‘The Third Murder’. Dean Martin zong het ooit ook al eens: hold me close, sway me more.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten