vrijdag 13 juli 2018

The Third Murder / Sandome no Satsujin (2017)

Land: Japan
Regie: Koreeda Hirokazu
Cast: Yakusho Koji, Fukuyama Masaharu, Hirose Suzu e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/07/the-third-murder-sandome-no-satsujin.html
Een haast onmogelijke taak rust op de schouders van advocaat Shigemori Tomoaki (Fukuyama Masaharu) die de zaak van de van moord verdachte Misumi (Yakusho Koji) in zijn schoot geworpen krijgt. Vrijspraak lijkt geen optie wanneer Misumi zonder blikken of blozen een bekentenis aflegt. Om de doodstraf te ontlopen duikt Shigemori dieper in het dossier en ontwikkelt hij steeds meer twijfels over wat er die noodlottige nacht nu precies langs de rivierbedding heeft plaatsgevonden.

Na een serie van familiedrama’s gooit regisseur Koreeda Hirokazu het met ‘The Third Murder' ogenschijnlijk over een andere boeg. Toch ligt deze juridische thriller dichter bij zijn geroemde oeuvre dan men in eerste instantie zou verwachten. Ook hier delft Koreeda diep in zijn personages en probeert hij ze in een zo’n minimaal mogelijke setting tot leven te laten komen, zij het deze keer voornamelijk in de ondervragingskamer in plaats van de familiaire huiskamer.

Ondanks dat al in de allereerste scene de moord glashelder in beeld wordt gebracht, vindt Koreeda ook bij de kijker een weg om de twijfel langzaam maar zeker er te doen laten insluipen. De dialoog zware rolprent toont aan dat de retoriek vaak nog de overhand neemt in vergelijking tot wat men ziet op beeld waardoor gerede twijfel opeens toch tot de mogelijkheden behoort. Een bijzondere verdiensten van zowel regisseur als uitstekend spelende cast.

Met twee uur aan dialoog tikt de film wel de rand van de maximale duur aan, maar door de schitterende muziek, die overigens veel weg heeft van ‘Intouchables’’s piano soundtrack, en het glas dat de twee heren in de ondervragingskamer regelmatig van elkaar scheidt en vaak tot prachtig gekaderde shots leidt, komt de film weg met een iets te lange zit.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten