vrijdag 6 juli 2018

Oh Lucy! (2017)

Land: Japan / USA
Regie: Hirayanagi Atsuko
Cast: Terajima Shinobu, Josh Hartnett, Minami Kaho, Yakusho Koji, Kutsuna Shioli e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/07/oh-lucy-2017.html
Setsuko (Terajima Shinobu), een eenzame kantoorklerk van middelbare leeftijd, zit vast in de sleur van het dagelijkse leven. Als ze door haar nichtje Mika (Kutsuna Shioli) wordt overgehaald om een excentrieke cursus Engels te volgen, valt ze voor een blok voor haar omhelsgrage docent John (Josh Hartnett) en creëert ze een identiteit volledig nieuw van haar werkelijke bestaan: Lucy. Wanneer John na één les samen met Mika naar Amerika vertrekt, besluit Setsuko samen met haar zus Ayako (Minami Kaho), de reis naar Californië te maken, opzoek naar de twee plots vertrokkenen. Voor Setsuko gaat er een wereld voor haar open waarin Setsuko langzaam maar zeker plaats maakt voor Lucy.

Niets is zo destructief voor een mens dan vast te zitten in de sleur van het bestaan. Het zijn echter de kleine dingetjes, hoe gek ook, die het mogelijk maken om het leven weer van de zonnige kant te zien. Dit is het licht absurdistische drama ‘Oh Lucy!’ in een notendop. Er schuilt echter een hoop meer achter de Japanse rolprent, waardoor de gelijknamige initiële korte film enkele jaren later terecht tot feature film is geëvolueerd.

Regisseur Hirayanagi Atsuko laat met ‘Oh Lucy!’ zien te beschikken over een een knap staaltje timing. Vanaf de allereerste scene word je de film in gezogen zonder dat je ook maar enig idee hebt welke richting er wordt ingeslagen. Deze trend zet zich door tot ongeveer een derde van de film, waarna het uitstapje naar de Verenigde Staten het verhaal overneemt. Vooral het eerste deel is een bijzonder fraai stukje bizarre Japanse cinema.

Naast de uitstekende timing maakt de film indruk door haar geweldige cast. Er zijn talloze voorbeelden te noemen waarin buitenlandse acteurs niet kunnen overtuigen in een Aziatische titel. Josh Hartnett maakt daar nu eindelijk korte metten mee. De ware ster is echter toch de fantastische Terajima Shinobu die zich op fabelachtige wijze op beeld ontpopt van grijze mus tot passievolle avonturier. ‘Oh Lucy!’ is een heerlijk zwarte komedie dat doet verlangen naar meer. Oh Lucy!, oh yeah!


Waardering: 4,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten