vrijdag 20 juli 2018

Wrath of Silence / Bao lie wu sheng (2017)

Land: China
Regie: Xin Yukun
Cast: Song Yang, Jiang Wu, Yuan Wenkang e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/07/wrath-of-silence-bao-lie-wu-sheng-2017.html
Baomin (Song Yang) is een stomme mijnwerker die door een incident uit het verleden zijn spraakmogelijkheid is verloren. Hij werkt ver van huis waar zijn vrouw en zoon een kleine schapenboerderij runnen. Wanneer zijn zoon na twee dagen schapen herden in het listige berggebied niet meer thuiskomt, gaat Baomin op onderzoek uit. Zijn zoektocht brengt hem naar een corrupte gangster (Jiang Wu) en een wereld waarin geweld en kidnapping aan de orde van de dag zijn.

Het is pas de tweede lange speelfilm van Xin Yukun, maar de jonge Chinese regisseur heeft al een behoorlijke naam voor zichzelf gemaakt. Na de zwarte komedie ‘The Coffin in the Mountain’ en een segment in het schitterende ‘Distance’ creëert Xin met ‘Wrath of Silence’ opnieuw een film dat zich afspeelt ver verwijdert van de moderne stad.

Het gevaarlijke Noord-Chinese berggebied zorgt ook voor schitterende plaatjes. Het landschap is prachtig in beeld gebracht en voelt in die hoedanigheid een beetje aan als een Chinese western. De fraaie tegenstelling van de rurale onderklasse en de machthebbende rijke mijneigenaar komt goed over in de kwistige verspilling van kostbaar schapenvlees.

Na een te langzame start is vooral het tweede bedrijf, waarin Baomin de rijke gangster en zijn entourage in het vizier heeft, een sterk staaltje thriller waarin het mystery rondom de verdwijning nog lang opgehouden blijft. De rolprent balanceert uitstekend tussen arthouse en ruwe actie en dat allemaal rondom de stille performance van Song: voor ieder wat wils.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten