vrijdag 19 mei 2017

Split / Seupeulrit (2016)

Land: Zuid-Korea
Regie: Choi Kook-hee
Cast: Yoo Ji-tae, David Lee, Lee Jung-hyun, Jung Sung-hwa, Kwon Hae-hyo e.a

Hee-jin (Lee Jung-hyun) is eigenaar van een verlaten bowlingbaan en zit flink in de schulden. Om te zorgen dat ze haar geliefde, van haar vader geërfde etablissement niet kwijtraakt aan een louche woekeraar, organiseert ze bowlingwedstrijden voor geld. Een van haar bowlers is Chul-jong (Yoo Ji-tae), een oud professional die door een ongeluk zijn carriere vroegtijdig tot een halt moest roepen. In hun zoektocht naar de ideale tweede speler ontmoeten ze Young-hoon (David Lee), een autistische jongen met een ongekende gave en opzienbarend opvallende speelstijl. Young-hoon lijkt de ideale kandidaat te zijn, maar de ontdekking van het supertalent Young-hoon wordt er meer losgemaakt dan de stapels bankbiljetten van de tegenstanders.   Dat een film over bowlen alles behalve duf hoeft te zijn, hebben onder andere de Coen broers bijna twintig jaar geleden reeds ruimschoots bewezen. Ook in het Koreaanse ‘Split’, een van de weinige Aziatische bowlingfilms, wordt het kegelspel stoer neergezet. Met ‘ondergrondse’ wedstrijden gaan duizenden dollars gepaard en de louche gangsters deinzen niet terug voor een beetje geweld.  Ook het spelletje zelf wordt op een prima wijze in beeld gebracht, zowel tijdens de dim verlichte ‘cashgames’ als tijdens de reguliere openingstijden van de plaatselijke commerciële bowlingbaan. Daarnaast kent de film een paar interessante momenten die met name van toepassing zijn op het persoonlijke leven van het autistische supertalent Young-hoon en de relatie die hij opbouwt met zijn partner in crime Chul-jong. De momenten zijn echter te spaarzaam om echt iets memorabels neer te zetten.  Het is jammer dat de film een iets te voorspelbaar pad kiest; hierdoor kent de rolprent te weinig echte verrassingen. Het gemis van originaliteit moet maar met de koop toe genomen worden, want stiekem kijkt de film toch best lekker weg. Misschien nog wel belangrijker: een onstilbare drang naar (Wii) bowlen maakt meester van ondergetekende. ‘Fuck it, dude. Let’s go bowling!’
Hee-jin (Lee Jung-hyun) is eigenaar van een verlaten bowlingbaan en zit flink in de schulden. Om te zorgen dat ze haar geliefde, van haar vader geërfde etablissement niet kwijtraakt aan een louche woekeraar, organiseert ze bowlingwedstrijden voor geld. Een van haar bowlers is Chul-jong (Yoo Ji-tae), een oud professional die door een ongeluk zijn carrière vroegtijdig tot een halt moest roepen. In hun zoektocht naar de ideale tweede speler ontmoeten ze Young-hoon (David Lee), een autistische jongen met een ongekende gave en opzienbarend opvallende speelstijl. Young-hoon lijkt de ideale kandidaat te zijn, maar met de ontdekking van het supertalent wordt er meer losgemaakt dan de stapels bankbiljetten van de tegenstanders.

Dat een film over bowlen alles behalve duf hoeft te zijn, hebben onder andere de Coen broers bijna twintig jaar geleden reeds ruimschoots bewezen. Ook in het Koreaanse ‘Split’, een van de weinige Aziatische bowlingfilms, wordt het kegelspel stoer neergezet. Met de ‘ondergrondse’ wedstrijden gaan duizenden dollars gepaard en voor een beetje geweld deinzen de louche gangsters allerminst terug.

Ook het spelletje zelf wordt op een prima wijze in beeld gebracht, zowel tijdens de dim verlichte cashgames als tijdens de reguliere openingstijden van de plaatselijke commerciële bowlingbaan. Daarnaast kent de film een paar interessante momenten die met name van toepassing zijn op het persoonlijke leven van het autistische supertalent Young-hoon en de relatie die hij opbouwt met zijn partner in crime Chul-jong. De momenten zijn echter te spaarzaam om echt iets memorabels neer te zetten.

Het is jammer dat de film een iets te voorspelbaar pad kiest; hierdoor kent de rolprent te weinig echte verrassingen. Het gemis van originaliteit moet maar met de koop toe genomen worden, want stiekem kijkt de film toch best lekker weg. Misschien nog wel belangrijker: een onstilbare drang naar (Wii) bowlen maakt meester van ondergetekende. ‘Fuck it, dude. Let’s go bowling!’


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten