vrijdag 12 mei 2017

Soul Mate / Qi yue yu ansheng (2016)

Land: China / Hongkong
Regie: Derek Tsang
Cast: Zhou Dongyu, Ma Sichun, Toby Lee e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2017/05/soul-mate-qi-yue-yu-ansheng-2016.html

Hoewel de beste vriendinnen Ansen (Zhou Dongyu) en July (Ma Sichun) enorm van elkaar verschillen, delen ze van kinds af aan lief en leed met elkaar. Tijdens hun middelbare schoolperiode leert de wat ingetogen July Jia-ming kennen en ze valt als een blok voor de knappe doch pientere jongen en ontstaat er een nieuwe dynamiek in de hechte vriendschap. Wanneer de avontuurlijke Ansen het wel welletjes vindt en het kleine dorp verlaat voor een nog onbekend avontuur moet ze met pijn in het hart haar beste vriendin achterlaten. Hoe langer ze wegblijft, hoe meer hun levens van elkaar vervreemd raken.

De perfecte film bestaat niet, maar het Chinees/Hongkongse Soul Mate komt daar wel angstaanjagend dicht in de buurt. Het is daarom extra opvallend dat dit meesterwerk het regiedebuut is van de nog jonge, maar uiterst talentvolle Derek Tsang, zoon van een van Hongkongs meest geliefde acteurs Eric Tsang.

De film zit uitstekend in elkaar en weet de wisseling van het heden naar het verleden, door middel van hoofdstukvertellingen uit een fictieve webnovelle, op enerverende en uiterst ontroerende manier vast te leggen. De manier waarop, gedurende een krappe twee uur, zowel het verhaal als de personages ontrafelt worden, boeit van begint tot eind en weet letterlijk geen seconden de aandacht te verliezen.

Ondanks de algehele hoge kwaliteit van de rolprent is het echter het bijzonder goede en memorabele acteerwerk van de twee hartsvriendinnen dat ‘Soul Mate’ naar een ongekend hoog niveau tilt. Dit komt niet geheel uit de lucht vallen, aangezien Zhou's filmdebuut ook van een de meest indrukwekkende entrees in het vak ooit was. Niet voor niets wonnen zowel Zhou als Ma gezamenlijk de award voor beste actrice tijdens de prestigieuze Golden Horse Awards jongstleden; een unicum. Superlatieven komen tekort om deze ware klassieker in wording nog meer aan te prijzen. ‘Soul Mate’ is in één woord fenomenaal.


Waardering: 5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten