vrijdag 10 februari 2017

The Last Painting (2017)

Land: Taiwan
Regie: Chen Hung-i
Cast: Chang Ning, Kiwebaby, JC Lin, Lin Wei Yi e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2017/02/the-last-painting-2017.html

De jonge politicologie studente Yang Chieh (Chang Ning) is dood. Haar levenloze lichaam is omgetoverd tot een kunstwerk en haar ogen zijn uit haar oogkassen geschept. Een lokale kunstenaar Jhong Jiang Ze (JC Lin), in wiens appartement het lijk aangetroffen werd, en z’n vriendin zijn hoofdverdachten nummer één.

Dit Taiwanese drama draait niet om de hete braai heen. Al tijdens de opening van de film lijkt duidelijk wat er zich een paar uur daarvoor in het appartement van Jhong Jiang Ze heeft afgespeeld. De daaropvolgende honderd minuten werken naar de semi-bekende climax toe. Hoewel de dood vaststaat, weet regisseur Chen Hung-i de spanning goed vast te houden.

Ook visueel is Chen’s vierde feature interessant. De film ziet er prachtig uit, mede ook door de expressionistische kunstwerken en door de fraaie driedimensionaal-geanimeerde overgangen die de zeven hoofdstukken van elkaar scheiden. Elk hoofdstuk correspondeert met een van de schilderijen uit de kwast van Jhong Jiang Ze, die overigens zijn geschilderd door de in Taiwan alom bekende schilder met dezelfde naam.

‘The Last Painting’ is een artistieke reis vol verrassingen en maakt de worsteling c.q. zoektocht naar een eigen identiteit op een aangrijpende manier voelbaar. Het hoe en waarom van de dood van de pittige Yang zweeft als een zwaard van Damocles constant boven de hoofden van de geboeide kijker, een knap staaltje verhaalvertelling.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten