vrijdag 17 februari 2017

As the Gods Will / Kamisama no iu tôri (2014)

Land: Japan
Regie: Takashi Miike
Cast: Sota Fukushi, Ryunosuke Kamiki, Hirona Yamazaki e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2017/02/as-gods-will-kamisama-no-iu-tori-2014.html

Middelbare scholier Takahata Shun (Sota Fukushi) heeft genoeg van z’n saaie leventje en wenst voor wat meer leven in de brouwerij. Als het hoofd van z’n leraar uit het niets ontploft, lijkt zijn wens een net zo gruwelijke als bizarre wending te nemen. Uit de kluiten gewassen, pratend klassiek Japans speelgoed veranderen in spellen op leven en dood. Slechts de uitverkorenen die het spel weten te winnen promoveren naar de volgende ronde alwaar hen een nieuwe dodelijke puzzel staat te wachten. Wie of wat er achter deze slachtpartij zit is voor zowel de scholieren als de buitenwereld een compleet raadsel.

Bizar is het toverwoord in dit door de gaarne-bloed-verspillende Japanse grootmeester Takashi Miike geregisseerde verfilming van de gelijknamige populaire manga. Dat geldt ook voor de fantastisch opening. Nog geen anderhalve minuut is gepasseerd of de eerste onthoofding komt al frontaal in beeld. Wat daarop volgt is een ‘Annemaria Koekoek’ van ongekende bruutheid waarbij exploderende hoofden meer regel dan uitzondering zijn.

Deze toon wordt verrassend genoeg bijzonder goed vastgehouden. De ene dodelijke ronde is nog bizarder dan de vorige. Dat komt vooral door de opvallende combinatie van schattig uitziende tot leven gekomen klassiek Japans speelgoed en hun duistere intenties. Het is daarom jammer dat de film geen echt bevredigend einde kent, mede door de aanwezigheid van twee slecht uitgewerkte personages.

Takashi Miike’s ‘As the Gods Will’ is een hele fijne op-leven-en-dood film dat eigenlijk een beter einde verdient. De film lijkt het eerste deel van de manga iets te nauw te volgen, waardoor een deel twee onvermijdelijk lijkt te zijn. Helaas is daar tot op de dag van vandaag (nog) niets over bekend. Zolang dit vervolg niet komt, houdt de film een licht bittere nasmaak. En dat is uiterst zonde voor een rolprent die de ruim 110 minuten daarvoor zeer vermakelijk in beeld weet te brengen.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten