vrijdag 21 augustus 2015

Half Cigarette / Metade Fumaca (1999)

Land: Hong Kong
Regie: Yip Kam-Hung
Cast: Eric Tsang, Nicholas Tse, Shu Qi e.a.

 http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2015/08/half-cigarette-metade-fumaca-1999.html


Na dertig jaar in Brazilië te zijn geweest keert Snow Leopard (Eric Tsang), een gangster van welleer, terug naar Hongkong om wraak te nemen op zijn oude rivaal Nine Dragons. Al die tijd in Zuid-Amerika kon hij maar aan één ding denken: de mysterieuze vrouw in een bar die Nine Dragons van hem gestolen zou hebben. Bij zijn terugkomst ontmoet Snow Leopard de 18 jarige Smokey, een gangster onderaan de hiërarchieladder, die hem helpt om Nine Dragons en de de vrouw in kwestie op te sporen.

‘Half Cigarette’ is een combinatie van een drama en comedy met een jaren 90 Hongkongse gangster setting. Het comedy element wordt vooral gevoed door de ervaren Tsang. Zijn hele voorkomen en manier van acteren doen automatisch de mondhoeken krullen. Op het drama gebied maakt de film echter een mindere impact, ondanks dat het speelt met het ware liefde thema.

De film straalt de sfeer uit van het Hongkong van de jaren 90 die we zo goed kennen uit de vele andere films van o.a. Wong Kar-wai. Hierdoor voelt de film gelijk vertrouwd aan. Door een eigen verhaal in de gangster setting te creëren, behoudt de film toch een eigen karakter. Het verhaal wordt stukje bij beetje duidelijker en eindigt op een interessante manier.

Regiseur Yip Kam-Hung’s tweede feature film is een aardige mix van het gangsterleven en de zoektocht naar ware liefde. De rolprent komt grappig over, maar naar een schaterlach is de film ook niet opzoek. ‘Half Cigarette’ sluit eind jaren 90 het decennium af met een typische Hongkongse jaren 90 film, alleen dan zonder de status van een klassieker.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten