vrijdag 19 september 2014

Snow Flower and the Secret Fan / Xuehua yu Mishan (2011)

Land: China
Regie: Wang Wayne
Cast: Li Bingbing, Gianna Jun, Guo Congmeng, Dai Yan, Vivian Wu e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2014/09/snow-flower-and-secret-fan-xuehua-yu.html

In het negentiende eeuwse China sluiten twee jonge meisjes, Lily (Guo Congmeng / Li Bingbing) en Snow Flower (Dai Yan / Gianna Jun), een laotong-verband. Hierdoor zijn ze voor de rest van hun leven verbonden als beste vrienden c.q. soulmates. Beide vrouwen proberen de band intact te houden, maar voor de meisjes is een verschillende toekomst weggelegd. In het hedendaagse Shanghai speelt een soortgelijk verhaal af. Nina (wederom Li Bingbing) en Sophia (wederom Gianna Jun) sluiten ook een laotong-verband af en het heden lijkt verdacht veel op de verhalen van vroeger.

‘Snow Flower and the Secret Fan’ is een interessante film die het heden met het verleden koppelt. Om een meer Westerse markt aan te spreken, zo lijkt het, is besloten om de hoofdrolspelers voornamelijk in het Engels te laten communiceren. Het feit dat Jun, een Koreaanse, maar gedeeltelijk Mandarijn spreekt zou ongetwijfeld ook een rol hebben gespeeld. Beide vrouwen zijn het Engels machtig, maar hebben moeite om hun emoties overtuigend over te brengen in hun non-moedertaal. Omdat de film zich afspeelt in Shanghai en de dames elkaar volgens het verhaal al lang kennen, lijkt de Engelse communicatie enigszins overbodig. Regisseur Wang had er beter aangedaan om het Engels tot een minimum te beperken.

Toch leveren beide actrices een prima prestatie. Vooral in de segmenten waarin het negentiende eeuwse China centraal staat. Geholpen door de fraaie kostuums en mooi setting, weten Jun en Li er een uitstekend periodestuk van te maken. Het is daarom jammer dat er geregeld terug wordt geschakeld naar het hedendaagse Shanghai.

‘Snow Flower and the Secret Fan’ is een leuke film die zichzelf een klein beetje in de voet lijkt te schieten. Door de taal van de rolprent in louter Chinees te veranderen zou de emotie nog beter overgedragen worden. Dat zou misschien alleen ten koste gaan van de Koreaanse Jun. Dat verdient de zij echter ook niet helemaal. Een uitgebreidere vertoning van het negentiende eeuwse China was ook wenselijk geweest.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten