vrijdag 14 maart 2014

Oldboy / Oldeuboi (2003)

Land: Zuid-Korea
Regie: Park Chan-wook
Cast: Choi Min-sik, Yu Ji-tae, Kang Hye-jeong, e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2014/03/oldboy-oldeuboi-2003.html


Dae-su (Choi Min-sik) wordt op een regenachtige dag plotseling gekidnapt en vastgezet in een soort omgebouwde hotelkamer. In de vijftienjaar die hij daar vast zit, lijkt hij z’n verstand volledig te verliezen. Als hij op een dag vrijgelaten wordt, krijgt hij vijf dagen de tijd om z’n kidnapper te vinden. Overvloeid van haat en de vraag waarom hij vijftien jaar heeft moeten zitten, gaat hij op pad op zoek naar wraak.

Tien jaar na de lancering van het Koreaanse origineel komt Hollywood met een Amerikaanse versie van ‘Oldboy’ aanzetten. De zoveelste onnodige kopie zo blijkt. In de oorspronkelijke variant zit namelijk alles wat een intrigerende thriller nodig heeft. Spanning, weerzinwekkende shots en een dijk van een verhaal.

Regisseur Park Chan-wook weet met deze klassieker van begin tot eind te boeien. Dat komt, naast het feit dat alles er pico bello uit ziet, door de goede opbouw en ontwikkeling van het verhaal. Het plot grijpt de kijker bij de strot en laat niet meer los. De film weet dan ook nimmer voorspelbaar te worden, wat de kijker doet verlangen naar meer. Dit alles wordt ondersteund door de excellent spelende cast. Vooral hoofdrol speler Choi, bekend van onder andere Failan, weet wederom te imponeren.

‘Oldboy’ is een film die na een dik decennium nog steeds fris aanvoelt. Alles lijkt te kloppen op een paar kleine onrealistische momentjes na, maar die zijn in het grote geheel te verwaarlozen. ‘Oldboy’ mag daarom met recht een Aziatische klassieker genoemd worden.


Waardering: 4,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten