vrijdag 28 maart 2014

Lilet Never Happened (2012)

Land: Filipijnen / Nederland
Regie: Jacco Groen
Cast: Sandy Talag, Johanna ter Steege, Timothy Mabalot, Grace Constantino, John Arcilla, Angeli Bayani, e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2014/03/lilet-never-happened-2012.html

De twaalfjarige Lilet (Sandy Talag) woont in een arme wijk in Manilla. Haar familie is zo wanhopig opzoek naar geld, dat Lilets moeder het lichaam van haar dochter probeert te verkopen aan een oudere man. Lilet, zelf ook de onschuld zelve niet meer, weet te ontsnappen maar wordt echter wel opgepakt door de politie. Claire Hofman (Johanna ter Steege), een Nederlandse Human Rights medewerker merkt het jonge meisje op en ontfermt zich over haar. Dit gaat moeilijker dan gedacht en een donkere carriere als (kind)prostituee lijkt onontkoombaar.

Armoede; je komt er niet omheen in de Filipijnse metropool. Prostitutie is voor veel (jonge) dames vaak de enige manier om nog een redelijke peso te verdienen. Dit fenomeen op zich is natuurlijk al triest, maar het wordt steeds erger als er ook kinderen bij betrokken zijn. Helaas is dit wel de realiteit. In dit opzicht weet de Nederlandse regisseur Jacco Groen, een verdraaid realistische film te maken.

Het realisme komt niet alleen door de authentieke set, maar ook door het spel van met name de jonge Talag. De pet moet diep afgenomen worden voor de prestatie die zij op zo’n jonge leeftijd levert. Ook de regie is prima. In plaats van Lilet als hulpeloos meisje af te schilderen, wordt ze als echte overlever neergezet.

De film ziet er schitterend uit en het verhaal maakt indruk. De film schreeuwt echter wel misere uit de gehele rolprent lang. Niet iedereen is daar bestand tegen. Zij die daar minder moeite mee hebben, worden getrakteerd op een indrukwekkend, op waargebeurde feiten berustend, hedendaags Filipijns drama.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten