vrijdag 21 maart 2014

Millennium Mambo / Qian xi man po (2001)

Land: Taiwan
Regie: Hou Hsiao-hsien
Cast: Shu Qi, Tuan Chun-hao, Jack Kao, e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2014/03/millennium-mambo-qian-xi-man-po-2011.html
De relatie tussen Vicky (Shu Qi) en de jaloerse Hao-Hao (Tuan Chun-hao) loopt niet goed. Het overmatige gebruik van drugs en alcohol brengt hier ook geen verbetering in. Beide hebben geen werk en spenderen het gros van hun tijd in het Taipeise nachtleven. Vicky kan er niet meer tegen en zoekt naar een uitweg om te ontsnappen aan haar benarde situatie. Weg te komen van haar vriend blijkt lastiger dan verwacht.

Een goed begin is het halve werk; zo luidt een bekend Nederlands gezegde. Wat dat betreft pakt dit Taiwanese drama het goed aan. Regisseur Hou Hsiao-hsien pakt namelijk uit met een absoluut betoverende intro. De combinatie van een visueel schitterende tunnel, een zowaar nog mooiere jonge dame en een mysterieuze voice over zorgt voor een fascinerende opening.

De rolprent moet vooral ondergaan worden in plaats van de focus te leggen op het verhaal. Visueel is de film echt een plaatje. De camera lijkt vaak meer te observeren dan deel te nemen. Ook de muziek speelt een belangrijke rol. De bijna constant aanwezige technomuziek zorgt voor een chaotisch en oncomfortabele sfeer; net als de relatie tussen Vicky en Hao-Hao. Hoewel deze muziek ongelofelijk belangrijk is als sfeerbepaler, zorgt het er ook voor dat film bij vlagen vermoeiend aanvoelt.

Door de constante technomuziek en de tientallen rokende sigaretten, lijkt het alsof de film iets te veel in herhaling valt. In veel gevallen zou dit als negatief ervaren worden, maar hier staat de herhaling juist voor het depressieve karakter van hun samenzijn. Dat dit voor sommige kijkers afschrikt, neemt de filmmaker voor lief.

‘Millennium Mambo’ is een unieke rolprent. Het gebruik van de voice over is goed geslaagd en de prachtige Shu speelt de pannen van het dak. De visuele stijl en manier van filmen komen schitterend over op beeld. Dat de film af en toe vermoeiend is om naar te kijken kan afschrikken, maar voegt wel degelijk iets toe aan de algehele belevenis van de film.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten