vrijdag 13 december 2013

Under the Hawthorn Tree / Shan zha shu zhi lian (2010)

Land: China
Regie: Zhang Yimou
Cast: Zhou Dongyu, Shawn Dou, Xi Meijuan, e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2013/12/under-hawthorn-tree-shan-zha-shu-zhi.html
Jing (Zhou Dongyu) leeft in een Chinees dorpje ten tijden van Culturele Revolutie in het streng communistische China. In een nabijgelegen dorpje ontmoet ze de geoloog Sun (Shawn Dou). In tegenstelling tot Jing komt Sun wel uit een relatief economisch welvarende familie. Beide worden verliefd op elkaar, maar Jings moeder wil niet dat haar dochter op jonge leeftijd zich concentreert op een jongen. Hoewel de familie van Jing onder strenge toezicht staat op verdenking van kapitalisme, maakt ze toch kans op een betere toekomst door het bemachtigen een baan als lerares. Niets mag daar voor wijken. Ook de liefde niet. De band tussen Jing en Sun dreigt voor een lange periode stil te liggen, maar elkaar niet meer zien is makkelijker gezegd dan gedaan.

Regisseur Zhang Yimou, onder andere bekend van het ‘controversiële’ ‘Raise the Red Lantern’, weet met ‘Under the Hawthorn Tree’ de essentie van ware liefde op fenomenale wijze vast te leggen. Dat lukt hem voornamelijk door de waanzinnig goed acterende debutante Zhou. Zij speelt haar rol zo ongelofelijk goed, dat zelfs de grootste einzelgänger nog gaat geloven dat er iemand voor hem/haar rondloopt. Ook de chemie met tegenspeler Dou spat van de beeldbuis. Voor beide talenten lijkt een grote toekomst in het verschiet te liggen.

Wat deze tranentrekker nog mooier maakt, is dat de gebeurtenissen gebaseerd zijn op waargebeurde feiten. De risico’s die Jing neemt in de naam van de liefde zijn dubbel te bewonderen in een tijd waar, door het strenge communisme, een goede toekomst niet voor iedereen is weggelegd. Je moet haast van steen zijn om niet ontroerd te raken van deze rolprent.

Het moge duidelijk zijn dat de Aziatische cinema er in 2010 een absolute prachtfilm bij heeft gekregen. Een rolprent vol geloofwaardigheid dat in alle aspecten het vak hoog scoort. Een schitterende film die zonder meer niet misstaat op Zhangs toch al indrukwekkende cv.


Waardering: 4,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten