vrijdag 20 september 2013

The Grandmaster / Yi dai zong shi (2013)

Land: Hong Kong / China
Regie: Wong Kar Wai
Cast: Tony Leung Chiu Wai, Zhang Ziyi, Zhang Jin, Song Hye-kyo, Wang Qingxiang, Chang Chen, e.a.

 

De film volgt in vogelvlucht het leven van Ip Man, de legendarische Wing Chun (= een Kung Fu stijl) leermeester met als bekendste discipel Bruce Lee. Zijn poging tot het worden van Gong Yutian’s (Wang Qingxiang) erfgenaam in Zuid China en zijn vlucht na de Tweede Sino-Japanse Oorlog naar Hong Kong worden veelal belicht. Tevens wordt er aandacht geschonken aan de wraaklustige Gong Er (Zhang Ziyi) die de dood van haar vader wil wreken.

Het heeft even op zich laten wachten, maar tien jaar na de onthulling presenteert filmmaker Wong Kar Wai dan eindelijk zijn Ip Man project. Na een lange opnameperiode en een moeilijk post-productie proces, zag The Grandmaster in het begin van 2013 toch eindelijk het levenslicht.

Zoals je mag verwachten van een Wong Kar Wai film ziet The Grandmaster er waanzinnig mooi uit. Wong’s films kenmerken zich vaak door een bepaalde visuele stijl. Ook deze keer weet hij weer te verbazen met de kwaliteit van de beelden. De film is echt adembenemend mooi belicht én geschoten en moet gezien worden om de ware schoonheid te waarderen.

De choreografie van de martial artists is tevens een reden waarom het zo’n genot is om naar deze rolprent te kijken. Zowel Leung als Zhang, die vele trainingsuren achter de rug hebben, hebben al eens kaas gegeten van het vechtgenre en dat laten ze blijken ook. Het fenomeen dat Tony Leung heet, heeft al meerdere malen samengewerkt met zowel de crew als cast. Deze man heeft nog nooit verzaakt en doet dat ook hier niet. Hetzelfde moet gezegd worden voor zijn vrouwelijke tegenspeelster Zhang Ziyi.

Toch is The Grandmaster vooral een film om te zien. Het wat onsamenhangende en soms lastig te volgen verhaal zorgt ervoor dat men niet optimaal kan genieten van dit langverwachte Kung Fu drama. De film rust daarom bijzonder zwaar op het aanschouwelijke aspect. Door de prachtig mooie beelden weet Wong Kar Wai toch een, ietwat teleurstellende, drie-en-een-halve ster in de wacht te slepen.



Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten