vrijdag 12 juli 2013

The Taste of Tea / Cha no aji (2004)

Land: Japan
Regie: Katsuhito Ishii
Cast: Takahiro Sato, Maya Banno, Tadanobu Asano, Satomi Tezuka, Tatsuya Gashûin, e.a.



De familie Haruno woont op het platteland in Japan en alle familieleden hebben kleine persoonlijke problemen die ze moeten oplossen. Zo ziet de kleine Sachiko (Maya Banno) te pas en te onpas een reuze versie van haarzelf en heeft haar broer Hajime (Takahiro Sato) moeite om zijn liefde te verklaren aan een meisje waar hij een oogje op heeft. Daarnaast komen de excentrieke opa (Tatsuya Gashûin), moeder (Satomi Tezuka) en oom  (Tadanobu Asano) van Sachiko en Hajime nog aan bod. Ieder is echter op zichzelf aangewezen om hun problemen te overwinnen.

Het is geen geheim dat er eens in de zoveel tijd in Japan een absurd vreemde film uitkomt. The Taste of Tea is er zo een. Het begint meteen bizar. Hulde voor hen die de rolprent niet meteen na vijf minuten stopzetten. Toch gaat het bizar-gehalte niet omlaag in de rest van de film. In dat opzicht zijn de bijna twee en een half uur aan de lange kant.

In plaats van één allesomvattend verhaal is er gekozen voor vijf afzonderlijke verhalen binnen één familie. De uitwerkingen hiervan zijn net zo raar als de verhalen zelf. Zo raar zelfs dat het soms afschrikt. Zo doen de reuze afbeeldingen van de kleine Sachiko denken aan slechte special effects uit de jaren zeventig.

Ondanks deze complete gekkigheid heeft de film wel iets verfrissends. In plaats van complexe dialogen en complotten gaat het in The Taste of Tea om meer triviale persoonlijke probleempjes die overwonnen moeten worden. De gehele sfeer is uniek, maar te vreemd om een groot publiek aan te spreken. The Taste of Tea is daarom zeker niet ieders cup of tea.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten